USPJEŠNI BH. TRENER

Miron Muslić za "Avaz": Napravili smo mnogo, mi Bosanci smo naučeni da se borimo

Muslić je sa svojim Serkl Brižom hit u belgijskom, a i evropskom fudbalu

Muslić: Apsolutni hit u Belgiji. Avaz

26.4.2023

Belgijska Župiler liga je postala jedna od najjačih u posljednjih nekoliko godina. Mnoge ekipe su prošle i u nokaut-fazu evropskih takmičenja, pomutivši račune svojim protivnicima. Opet, liga je i sama po sebi itekako kompetitivna. 

Niko to ne zna bolje od bosanskohercegovačkog trenera s adresom u Brižu Mirona Muslića. 40-godišnji trener je ove godine napravio pravo malo čudo s ekipom Serkla koji se do njegovog dolaska borio za goli život i opstanak u najvišem rangu, a sada su na pragu kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

O tom uspjehu, kao i o samom trenerskom poslu i još mnogo čemu za portal „Avaza“ je ekskluzivno govorio Miron Muslić.

Na početku samog razgovora dotakli smo se teme sjedanja na vrelu klupu Serkl Briža i kako je sve došlo do ovog trenutka gdje su oni jedna od najboljih ekipa Belgije.

- Osjećaj je odličan, ja sam emotivan čovjek i trener. Za ovih 8 mjeseci smo napravili malo sportsko čudo kada sam preuzeo ekipu nakon 10 kola sa samo 6 bodova. Bili smo zadnji i onda sam u taj posao krenuo bez ikakvog straha i s puno snage u srcu. Predan sam i znao sam šta hoću i kako ću to uraditi. 

Krenuo sam u to sto posto, bez ikakvog straha. Znao sam da ako mogu implementirati ideju, imat ćemo šansu da se iščupamo iz svih problema. Imao sam ideju kako da izađemo iz te negativne spirale i kako da preokrenemo stvari. Osnovni zadatak mi je bio da ne ispadnemo iz lige, a sada smo to zajedno riješili i sada smo na dobrom putu ka Evropi. Ne smijemo stati, jer, kako kažu, slava je kao riba, jeo si, a za pola sata već si gladan – kazao je trener Muslić za „Avaz“.

Muslić: Napravili smo malo sportsko čudo. Avaz

Mladi smo i to je naš šarm

Ekipa Serkla je jedna od najmlađih u Evropi s prosjekom od 23 godine, te je samo jedan igrač stariji od 30 godina u cijeloj ekipi. Trener Muslić smatra da je to jedna od velikih prednosti njegove ekipe za stil fudbala koji oni igraju.

- Šarm ovoga posla i ove ekipe je u tome što smo najmlađi. S jedne strane imate ekipu koja je najmlađa, ali smo zato i ekipa s najvećom fizičkom spremnošću, najviše pretrčanih metara i najviše šprint metara u Belgiji, čak smo drugi u cijeloj Evropi. Velika je prednost imati igrače koji su mladi. 

Meni to kao treneru koji igra na presing, vrlo agresivno i ofanzivno, odgovara. Meni je sve uzeti loptu i što prije napadati. Naravno, ima i problema, jedina konstanta kod mladih ljudi je da su nekonstantni. Ipak, mi smo od 30 utakmica koje ja vodim kao trener 25 odigrali bez poraza. Uvijek je potrebno imati fora i caka kako iskontrolirati sve to – rekao je Muslić o svemu što njemu predstavlja trenerski posao.

Bosanci su naučeni od malena na pritisak

Miron je sa 40 godina uspio učiniti ogroman posao u klubu, ali, kako i sam kaže, pritisak koji dolazi s obavezama prenosi u pozitivnu energiju, koji onda pretvara u uspjeh.

- Pritisak je non-stop tu i on je dio ovoga posla. Kao trener se morate snaći s njim. Ne vidim ga negativno, ja ga transformiram u nešto pozitivno. Ja sam fudbalski trener, radim s profesionalnim fudbalerima. Hvala Bogu dobro smo plaćeni, igramo ispred 20.000 ljudi, pa kakav je to pritisak. 

Mi smo u privilegovani i ja to dijelim stalno sa svojim igračima. U mom srcu, osim dragog Boga, nema straha. Mi Bosanci smo naučeni od malena da kad padneš, ti onda ustaneš, obrišeš prašinu sa sebe i nastaviš dalje da se boriš – smatra uspješni bh. stručnjak.

Muslić: Komunikacija je ključ. Avaz

Komunikacija je ključ u radu

Trener Muslić se dotakao i rada s povremenim bh. reprezentativcem, kao i s ostalim igračima s prostora Balkana. Kazao je kako mu je zbog četiri jezika koja govori situacija dosta olakšana, ali da se nekad i u razgovoru pomuti više jezika, zavisno s kojim od igrača razgovara.

- Kada sam na terenu, koristim četiri jezika. U jednoj rečenici znam izgovoriti četiri jezika. Komunikacija mi je na prvom mjestu, a dogovor u svlačionici je da se priča na engleskom i francuskom, zavisno od potreba. Komunikacija je važna i uvijek je ista s igračima, za mene je ona ključ uspjeha. Nekad i dok s Dinom (Hotić, op. a) razgovaram, ja počnem na engleskom, a onda se sjetim da je naš i da mogu na Dinu galamiti na našem – kazao je kroz smijeh trener Muslić.

Prati reprezentaciju

Razgovor s trenerom Muslićem nije nikako mogao proći a da se ne dotaknemo fudbala u Bosni i Hercegovini, kako klupskog, tako i reprezentativnog.

- Kao navijač bodrim reprezentaciju i uvijek je pratim. Uvijek mi je drago kad igramo dobro i uvijek mi je teško kad igramo malo slabije. Malo smo nekonstantni, ali ne bih dalje od toga komentarisao baš zato što sam veliki navijač – zaključio je naš razgovor Miron Muslić, trener belgijskog hita ove sezone ekipe Serkl Briža. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.