RODITELJI IZ SREBRENICE

Talentirani Esmir Bajraktarević iz Nju Inglanda za "Dnevni avaz": BiH je u meni, odrastao sam gledajući Edina Džeku

Posljednji put sam dolazio 2017. godine. Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će Mesi igrati u ovoj ligi, rekao je Bajraktarević

Bajraktarević: Jedan od najtalentiranijih mladih igrača u MLS-u. Facebook

9.7.2023

Američka MLS liga iz godine u godinu sve je jača i sve više privlači velika imena. Da je tako, potvrđuje dolazak jednog od najboljih fudbalera svih vremena Lionela Mesija (Messi) u Inter iz Majamija.

Kada se uzme u obzir da su u ovoj ligi nastupala imena poput Tjerija Anrija (Thierry Henry), Zlatana Ibrahimovića, Stivena Džerarda (Steven Gerrard), Dejvida Bekama (Beckham), Frenka Lamparda (Frank), Andree Pirla..., onda ona nije nikako za potcijeniti.

Kao takva, privuče i nekoliko mladih talentiranih igrača. Ugledni „Transfermarkt“ je, praveći listu od deset najtalentiranijih igrača, uvrstio i Esmira Bajraktarevića, 18-godišnjaka rodom iz Srebrenice.

Dobra liga

Bajraktarević je privukao veliku pažnju kada je odlučio igrati za reprezentaciju BiH, a njegova odluka oduševila je sve ljubitelje fudbala u našoj zemlji.

- Fudbal u MLS-u je na zaista visokom nivou. Fizički je veoma zahtjevan s nekoliko tehnički potkovanih fudbalera. Zaista se radi o dobroj ligi – rekao je Esmir Bajraktarević na početku razgovora za „Dnevni avaz“.

Bajraktarević je rođen u Sjedinjenim Američkim Državama, a njegovi roditelji su iz Srebrenice.

- Posljednji put kada sam dolazio bilo je 2017. godine. Nadam se da ću vrlo brzo ponovo posjetiti Srebrenicu i Bosnu i Hercegovinu – kazao je Bajraktarević.

Talentirani fudbaler nastupa za Nju Ingland Revolušn, klub koji je među najboljim ekipama Istočne konferencije.

- Nju Ingland mi je mnogo pomogao da napredujem i dali su mi mnogo prilika da igram na najvišem nivou. Svi igrači i stručni štab me guraju svakog dana da budem što bolji igrač – ističe Bajraktarević.

Kreira prilike

Inače, Bajraktarević spada u red fudbalera koji mogu pokriti više pozicija, ali jedna mu je omiljena.

- Moja omiljena pozicija je „desetka“, ali volim igrati i kao krilo. Ja sam fudbaler koji voli kreirati prilike koristeći svoje sposobnosti. Volim biti kreativan – naglasio je Bajraktarević.

Bajraktarević je od malena pratio reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a kapiten „Zmajeva“ Edin Džeko mu je idol.

- Odrastao sam gledajući Džeku. Ako se mogu dobro sjetiti, on je prvi igrač zbog kojeg sam zaigrao fudbal. On je imao veliki utjecaj na mene – istakao je talentirani fudbaler Nju Inglanda.

Bajraktarević nije sakrivao sreću zbog velike podrške ljubitelja fudbala iz Bosne i Hercegovine. Nismo mogli a da ga ne pitamo za dolazak jednog od najvećih ikada Lionela Mesija u MLS.

- To je nevjerovatno, jer je on jedan od najvećih fudbalera svih vremena. On je definitivno jedan od najboljih ikada. Bit će svakako zanimljivo vidjeti kako će on igrati u ovoj ligi – poručio je Esmir Bajraktarević u razgovoru za „Dnevni avaz“.

Raste mu cijena

Vrijednost Bajraktarevića prema "Transfermarktu" trenutno iznosi 400.000 eura, ali s tendencijom rasta. Ove sezone je odigrao deset utakmica za Nju Ingland Revolušn, a ima i tri nastupa za U-19 selekciju Sjedinjenih Američkih Država.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.