NEKADAŠNJI HRVATSKI AS

Boris Živković za "Avaz": Džeko i Modrić su pokazali drugu stranu, moje Sarajevo će proći dalje

Želju nisam pratio. Pratio sam Sarajevo. Tu sam počeo i igrao. To mi je prva ljubav, kazao je Živković

Živković: Za Sarajevo uvijek imam vremena. FK Sarajevo

20.7.2023

Nekadašnji reprezentativac Hrvatske Boris Živković, koji je ostavio dubok trag u njemačkoj Bundesligi igrajući za Bajer Leverkuzen, s kojim je igrao i finale Lige prvaka (poraz od Real Madrida – 2002. godine), svoj prvi profesionalni angažman imao je u FK Sarajevo.

Veza jednog kluba i odličnog fudbalera, sada menadžera, ostala je neraskidiva i u ozbiljnijim godinama, te se vrlo rado sjeti svog vremena provedenog u klubu. Ljubav prema klubu i dalje stoji, a, kako i sam kaže, za Sarajevo se uvijek vremena nađe.

Boris Živković je u razgovoru za portal „Avaza“ najavio večerašnju utakmicu Sarajeva i Torpeda, a dotakli smo se i velikana evropskog fudbala, kao i sve češćih odlazaka fudbalskih zvijezda u Saudijsku Arabiju.

- Za Sarajevo uvijek imam vremena. Pratim ih i jedva čekam sljedeću. Gledao sam prvu i krivo mi je što nisu uspjeli to riješiti, ali se nadam da će uspjeti u drugoj. U gostima je Sarajevo odigralo dobru utakmicu.

Primili su nesretna dva gola, pored svih svojih stativa i prečki. Možda su se i malo opustili kada su vidjeli da su bolja ekipa. Mislim da će kući moje Sarajevo to riješiti i proći dalje – započeo je Boris Živković razgovor za portal „Avaza“.

Živković u duelu sa legendarnim Morientesom. Facebook

"Sarajevo treba da bude sretno" 

Kao menadžer Živković ima bolji uvid u to kako stvari funkcionišu iza kulisa. On je poručio da Sarajevo treba biti sretno zbog toga što imaju vlasnika kakvog imaju.

- Čovjek je investitor, svoj novac daje. Ima pravo da to radi i za koga misli da treba. Sarajevo treba da bude sretno što je u klub došao neko s takvom ljubavlju. Želi da uloži novac u svoj grad i klub. 

U tome bi ga svi trebali podržati. On ima svoju filozofiju i ljude koji traže igrače koji oni žele. Odlučili su se za ta pojačanja i zasad im ide dobro – kazao je nekadašnji ljubimac publike s Koševa o transfer politici voljenog kluba.

Na pitanje o vječnom rivalu Sarajeva, Željezničaru, Živković je samo još jednom potvrdio svoju privrženost Bordo klubu.

- Želju nisam pratio. Pratio sam Sarajevo. Tu sam počeo i igrao. To mi je prva ljubav, prvi fudbalski klub u karijeri. Njih ću pratiti dok sam živ jer to je nešto moje. Ja njih smatram svojim. Nadam se da idemo što dalje, da narednu utakmicu pobjeđujemo i da na sljedeću utakmicu dođem – poručio je Živković.

BiH uvijek ima ozbiljne igrače

Zrinjski se već kvalifikovao, a sada je red i na sarajevskim rivalima da se pokažu u najboljem svjetlu i izbore naredno pretkolo Konferencijske lige.

- Zrinjski je konstantno dobar. Posloženi su i najbolji su trenutno u Premijer ligi. Iskusna ekipa koja zna igrati. Nadam se da će i Sarajevo i Željo proći dalje kao Zrinjski. To mi je želja. Da bh. fudbal konačno krene jednim korakom naprijed prema evropskim takmičenjima – rekao je Živković o svojoj želji da Bordo klub ode što dalje u Evropi, pa nastavio:

- U Bosni i Hercegovini je uvijek bilo i bit će, prije ili poslije nas, ozbiljnih igrača. Najviše s ovih prostora i bit će ih uvijek. Samo treba malo ozbiljnije da se krene i da u Evropi dođe do izražaja taj bosanski štih fudbala – dodao je.

Saudijci pretjerali

Kada je na red došla priča o Saudijskoj Arabiji, došlo je i do ozbiljnijeg tona. Živković se ne slaže sa svim odlukama, ali ih poštuje.

- To je klasika. Fudbal je postao biznis, biznis i samo biznis. Saudijska Arabija je najbogatija na svijetu. Mogu kupiti koga i šta hoće. Ko bi čuo za njih da ne kupe Ronalda, Mesija? Ko bi čuo za njih? Niko nikad. Ne bi tamo niko išao igrati bez novca. Možda su malo pretjerali. 

Sad da li je to dobro za fudbal ili nije, ko zna? Za današnje igrače jeste, pošto su preozbiljni novci i teško ko može odoljeti. Ako jedan Kristijano Ronaldo nije mogao, onda ostali nemaju šanse – naglasio je Živković o transferima u Saudijsku Arabiju, pa nastavio u istom tonu:

- Ipak, oni uzimaju taj novac i daju taj novac samo zvijezdama. Ukoliko se pojavi neki možda i bolji igrač, ali nije ime, oni ga ne plaćaju kao ostale. To je njihova filozofija i to treba poštovati. Ljudi se igraju i uživaju.

Dokazani velikani

Za kraj nije moglo a da se ne spomenu velikani evropskog i svjetskog fudbala. Brže-bolje su došla imena Edina Džeke i Luke Modrića, o kojima nije štedio riječi hvale.

- Džeko i Modrić su, prije svega, top momci i igrači, o tome ne treba ni govoriti. Oni su već dokazani i zna se. Očito su pokazali jednu drugu stranu. Nema pohlepe, ponizni su i zadovoljni. „Ne možeš voziti dva odjednom“ i oni su sretni i zadovoljni. Hoće da i dalje žive u Evropi i to je za svako poštovanje – zaključio je razgovor Boris Živković za „Avaz“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.