ELITNO KLUPSKO TAKMIČENJE

Najupečatljiviji momenti u Ligi prvaka: Od "Čuda u Istanbulu" do "Furije bijelih anđela"

Nezaboravni trenuci, bili sretni ili ne, kao nožem urezani su u naša sjećanja

Džerard: Osvajač legendarne Lige prvaka. AP

9.8.2023

Liga prvaka, najelitnije klupsko takmičenje u svijetu, uvijek je u centru pažnje. Takmičenje gdje se nevjerovatni momenti događaju, a ništa više ne pokazuje o kakvom takmičenju se radi nego finale. 

Nezaboravni trenuci, bili sretni ili ne, kao nožem urezani su u naša sjećanja. Priče o ovim utakmicama prepričavaju se s koljena na koljeno i dio su naše svakodnevnice.

"Čudo u Istanbulu"

Finale Lige prvaka 2004./2005. između Milana i Liverpula ostalo je zabilježeno kao jedno od najnevjerojatnijih preokreta u historiji. Utakmica je odigrana na stadionu Ataturk u Istanbulu.

Milan je briljirao u prvom poluvremenu i stvorio vodstvo od 3:0. No, drugo poluvrijeme donijelo je senzacionalan preokret. Liverpool se vratio s tri brza gola, izjednačivši rezultat na 3:3. Utakmica je otišla u produžetke i kasnije u izvođenje penala, gdje je Liverpool pobijedio 3:2. Ovaj preokret je ušao u fudbalsku historiju kao "Čudo u Istanbulu".

Mančesterova tripleta

Finale Lige prvaka 1998./1999. između Mančester junajteda i Bajern Minhena ostaje urezana u sjećanju kao jedno od najuzbudljivijih finala. Utakmica se igrala na Kamp Nou stadionu u Barceloni.

Bajern je poveo golom Marija Baslera u šestoj minuti te je držao prednost do samog završetka. No, u sudijskoj nadoknadi, "Crveni đavoli" su preokrenuli situaciju s dva vrlo brza gola.  Tedi Šeringem (Teddy Sheringham) i Ole Gunar Solšer (Solskjaer) postali su heroji Mančestera, Aleksa Fergusona i cijelog kluba, pošto su im donijeli pobjedu 2:1. Ovaj dramatičan preokret u samom finišu utakmice osigurao je Junajtedu njihovu drugu Ligu prvaka i ostao kao simbol nikad neodustajanja.

"Furija bijelih anđela"

Finale Lige prvaka 1959./1960. između Real Madrida i Ajntrahta iz Frankfurta ostaje jedno od najnevjerovatnijih. Utakmica se odigrala 18. maja 1960. na stadionu Hampden Park u Glasgovu.

Real Madrid je dominirao te sezone, a sve je krunisao pobjedom od nevjerovatnih 7:3 nad Ajntrahtom. Ferenc Puškaš (Puskás) i Alfredo Di Stefano bili su ključni igrači u Realovoj furioznoj ofanzivi. Di Stefano je stigao tri, dok je Puškaš postigao četiri gola. Ova pobjeda je zacementirala status Reala kao vodeće fudbalske sile u godinama što dolaze. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.