TRENER SVIH TRENERA

Ćiro je bio i ostao ljubimac navijača BiH: Rado se sjetimo noći kada nas je zauvijek "kupio"

Danas je prva godišnjica njegove smrti, a rado smo se prisjetili njegovog mandata na klupi "Zmajeva"

Blažević: Predvodio BiH protiv Belgije. Screenshot

8.2.2024

Miroslav Ćiro Blažević će zauvijek ostati upamćen kao jedna od najharizmatičnijih osoba u sportskom svijetu.

Danas se obilježava godišnjica smrti legendarnog Miroslava Ćire Blaževića, koji je prošle godine preminuo dan pred svoj 88. rođendan.

Tim povodom prisjetili smo se i njegovog perioda na klupi reprezentacije BiH, koji je trajao od jula 2008. do aprila 2009. godine.

Bio je to sjajan spoj. Ćiro je preporodio reprezentaciju BiH, fudbaleri su postali "Zmajevi" i bili su to temelji tima koji je poslije predvođen Safetom Sušićem otišao na Svjetsko prvenstvo 2014. godine.

Bilo je nekoliko vrhunskih partija "Zmajeva" sa pokojnim Ćirom. Prisjetit ćemo se one "sedmice" protiv Estonije u Zenici (7:0), pa njegove konferencije za medije koja je ostala upamćena.

Estonija je u Zenici pala sa 7:0, a Ćiro je nakon utakmice "napao" igrače koji su zabili šesti i sedmi gol.

- Laž je osobina budala, 22 su svjedoka da sam danas na ručku rekao: "Je**t ćemo im majku, dat ćemo im pet komada, a dvojica što su dali šesti i sedmi gol Ibra (Senijad Ibričić op.a.) i ovaj drugi će odgovarati, vjerujte mi - našalio se Ćiro.

Međutim, kada se spomene Ćirin mandat na klupi BiH prva asocijacija je pobjeda usred Belgije (4:2).

Ta utakmica odigrala se 29. marta 2009. godine na Kristal Areni u Genku. Belgija je prema mnogima bila favorit, imala je nekoliko kvalitetnih igrača, ali su ih Ćirini "Zmajevi" razbili.

Te noći Edin Džeko je postao "Dijamant", nadimak koji mu je dao poznati sportski komentator Marjan Mijailović.

A Ćiro? Ćiro kao Ćiro, imao je svoj šou. Molio je navijače da prestanu sa ubacivanjem baklji kako se ne bi prekinuo meč, a onda je u jednom trenutku, dok su mu skandirali, "uletio" na teren pozdravljajući ih.

- Ćiro, majstore - odzvanjalo je tribinom na kojoj su bili smješteni bh. navijači.

Inače, za BiH su pogađali Edin Džeko, Sanel Jahić, Zlatan Bajramović i Zvjezdan Misimović, dok su strijelci za Belgiju bili Musa Dembele (Moussa) i Vesli Sonk (Wesley Sonck).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.