ČELIČNI ŽIVCI "TOPNIKA"

Arsenal nakon boljeg izvođenja penala srušio Porto i plasirao se u četvrtfinale Lige prvaka

Borbene su obje ekipe bile, ali na kraju je prevladao faktor sreće prilikom izvođenja jedanaesteraca

Detalj sa utakmice Arsenala i Porta - Avaz
Detalj sa utakmice Arsenala i Porta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

12.3.2024

Fudbaleri Arsenala dočekali su Porto u revanš susretu osmine finala Lige prvaka. Nakon 120 minuta susreta Arsenal je uspio voditi 1:0 i tako poslati utakmicu u penale. Tamo su se bolje snašli "Topnici"  rezultatom 4:2 i tako plasirali u četvrtfinale najelitnijeg klupskog takmičenja. 

Borbene su obje ekipe bile, ali na kraju je prevladao faktor sreće prilikom izvođenja jedanaesteraca. 

Prvu opasnu priliku su imali već u 14. minuti kada je Bukajo Saka (Bukayo) poslije dobrog prodora šutirao na gol Dioga Košte (Costa), ali odbranio je to golman Porta. 

Nisu bezopasni bili ni "Zmajevi". Osam minuta kasnije Evanilson je primio loptu u šesnaestercu i odlično šutirao, ali i David Raja (Raya), golman Arsenala, pokazao je svoju klasu. 

Arsenal je stvari "na nulu" vratio u 41. minuti. Maestralna asistencija Martina Odegarda (Odegaard) između četiri fudbalera Porta, kojom pronalazi Leandra Trosara (Trossard), a Belgijanac vješto trese mrežu Porta. 

S tim rezultatom se otišlo na pauzu, a do sljedeće prave prilie čekali smo do 68. minute, kada je poništen gol Arsenala zbog prekršaja u napadu. 

Tada se Haverc našao u sendviču između Pepea i golmana Dioga Košte, ali je vukao defanzivca za dres te ga tako faulirao, prije nego što je dodao loptu Odegardu koji ju je poslao u mrežu.

Samo dvije minute kasnije imao je priliku Francisko Konseisao (Francisco Conseisao), ali njegov udarac sa dvadesetak metara odbranio je Arsenalov čuvar mreže. 

Imao je priliku Arsenal doći do plasmana u četvrtfinale i u regularnom dijelu, ali se Diogo Košta ispriječio i zaustavio ih u tom naumu. Prvo je odbranio udarac Gabrijela Žesusa (Jesus), a onda i Bukaja Sake. 

U produžecima se nije mnogo dešavalo, pa su penali odlučili pobjednika. 

U njima su se bolje snašli igrači Arsenala. Ponovo je bio Raja na vrhuncu zadatka, pošto je odbranio penal Vendela (Wendell), koji je, ispostavit će se, bio ključan. Nakon toga odbranio je i Galenu, te poslao svoju ekipu u četvrtfinale Lige prvaka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.