NACIONALNI STADION

U Beogradu počela izgradnja stadiona, Vučić otkrio: Na njemu će se igrati finale Evropske lige, a možda i organizujemo Euro sa Albanijom

Ceremonija polagana kamena temeljca započela je radove na izgradnji nacionalnog fudbalskog stadiona u općini Surčin

Izgled stadiona u Beogradu. Ministarstvo finansija Srbije

N. H.

1.5.2024

Ceremonija polagana kamena temeljca započela je radove na izgradnji nacionalnog fudbalskog stadiona u općini Surčin u Beogradu. 

Tu je prisustvovao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, a najavio je da će se finale Evropske lige 2028. godine igrati upravo na tom stadionu.

Stadion će imati oko 52.000 sjedećih mjesta, a bit će izgrađen po svim UEFA standardima. Gradit će se po arhitektonskom rješenju Marka Fenvika. 

- Stadion je na 121 hektar, potrebno je da se pobode 2.400 šipova 20 metara u zemlju, da bi stadion bio stabilan. Imat će 52.000 gledalaca, čeka se odluka, ali mislim da smo dogovorili to sa Čeferinom i Lakovićem, hvala UEFA. Već 2028. se ovdje igra finale Evropske lige. Narodu ćemo dati da izabere ime. Ja sam mislio da se zove Srbija, ali dat ćemo narodu da glasa. Pametniji su ljudi - rekao je Vučić.

Otkrio je Vučić i nevjerovatan plan, za kandidaturu za Olimpijske igre zajedno s Mađarskom, a postoji ideja i organizacije Evropskog prvenstva u fudbalu za igrače do 21 godine.

- Sa Mađarima poslije možemo da konkurišemo, kada izgradimo sve što gradimo sada, da se Mađarska i mi kandidujemo za Olimpijske igre. Kao što sa Albanijom možemo da se kandidujemo za Evropsko prvenstvo do 21 godine, kod njih otvaranje, kod nas finale - rekao je Vučić.

Izgradnja stadiona će koštati blizu 257 miliona eura, a u sklopu objekta će biti izgrađen i tržni centar, nogometna akademija, vjerovatno i muzej Fudbalskog saveza Srbije. Tamošnji mediji pišu i da će do stadiona ići redovna linija beogradskog voza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.