NA FIFA KONGRESU

Traži se hitna suspenzija Izraela: Palestinski fudbalski savez uputio zahtjev

Infatino je rekao da će FIFA održati vanrednu sjednicu 20. jula kako bi mogli razmotriti o ovoj situaciji

FIFA. Platforma X

Di. R.

17.5.2024

Fudbalski savez Palestine pozvao je na hitnu suspenziju Izraela iz Svjetskog upravljačkog tijela za fudbal, odnosno iz FIFA-e.

U Bangkoku se održava 74. Kongres FIFA-e, a predsjednik Palestinskog fudbalskog saveza, Jibril Rajoub, zahtjevao je da hitno suspenziju Izralea iz okvira međunarodnog fudbala. 

- Koliko još mora da trpi palestinska fudbalska porodica da bi FIFA djelovala sa istom ozbiljnošću i hitnošću kao u drugim slučajevima? Da li FIFA smatra da su neki ratovi važniji od drugih, a da su neke žrtve značajnije? - pitao je Rajoub.

Pozvao je čelnike FIFA-e da stanu na ispravnu stranu historije.

- Patnja miliona, uključujući hiljade fudbalera, zaslužuje isto toliko. Ako ne sada, onda kada? Gospodine predsjedniče, lopta je u vašem polju - rekao je Jibril.

Predsjednik FIFA-e Đani Infantino (Gianni) rekao je da će se hitno izvršiti pravna procjena ovog navoda.

- FIFA će odrediti nezavisnu pravnu ekspertizu za procjenu tri zahtjeva Palestinskog fudbalskog saveza i osigurati da se status i propisi FIFA-e primjenjuju na ispravan način - rekao je Infantino.

Infatino je rekao da će FIFA održati vanrednu sjednicu 20. jula kako bi mogli razmotriti o ovoj situaciji.

- Zbog hitnosti situacije, biće sazvano vanredno Vijeće FIFA-e koje će se održati prije 20. jula ove godine kako bi se razmotrili rezultati procjene i donijele odgovarajuće odluke - zaključio je Infantino.

Više 35.300 Palestinaca, većinom žena i djece je ubijeno, a više od 79.200 je povrijeđeno, prema podacima palestinskih zdravstvenih vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.