OSTALI SPORTOVI

Jakub Janda sa skakaonica u parlamentarne klupe

Piše: R. Be.

1.11.2017

Češki ski skakač Jakub Janda (39), već je pakovao torbe za predstojeću zimu, jer je šampion Svjetskog kupa iz 2006. i pobjednik turneje "Četiri skakonice" želio učestvovati u takmičenju još jednu sezonu.

Ali, od 21. oktobra 2017. godine, Janda je član Češkog parlamenta, a prva parlamentarna sjednica na kojoj če učestvovati bit će održana 20. novembra 2017. godine. 

Na izborima održanim sredinom oktobra, Janda je kao kandidat Demokratske stranke Občanská Demokratická Strana (ODS), dobio jednu od 200 mjesta u Parlamentu Češke Republike. 

Kao četvrti na regionalnoj karti, Janda je izabran s tzv. preferencijalnim glasovima. 

Koristeći termine ski skakanja, Jandin ulazak u parlament može se okaratkerisati kao "dugačak skok sa visokim sudijskim ocjenama".

Janda će putovati u Poljsku i učestvovati na otvaranju Svjetskog kupa u Visli od 17. do 19. novembra. 

Želi smanjiti birokratiju

Tamo namjerava objaviti odlazak iz ski skokova, a sljedećeg dana sjest će kao predstavnik češkog naroda u parlamentu svoje zemlje.

- Bio sam veoma iznenađen, pogotovo zbog rezultata naše partije, što je bilo važno za moje izbore. Pripremao sam se za zimsku sezonu u kojoj su i Olimpijske igre i trenirao sam još od proljeća. Ali, u politiku sam uključen već devet godina - rekao je Janda za zvaničnu stranicu Svjetske skijaške federacije (FIS) 

Na pitanje je li vodio kampanju, Janda je rekao da je imao tim koji je vodio kampanju za njega, ali sa vrlo ograničenim budžetom.

- Fokusirao sam se na obuku i pripremu za zimu, a takmičio sam se i na Ljetnom Grand priju dodao je češki skakač.  

Komentirajući činjenicu da će u Vilsi posljednji put skočiti kao takmičar Janda je poručio: 

- Da, to je život. Visla će biti moje poslednje takmičenje. Ali, sigurno ću i dalje učestvovati u ski skakanju, moj sin već skače i moj nećak je sportista - kaže Janda. 

Moj glavni fokus će biti sport. Također, želim da smanjim birokratiju kako bi ljudi mogli živjeti bez nepotrebne administracije - objasnio je Janda svoje političke planove. 

A, ovako je nekada skakao.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.