RUKOMET

Nikola Prce za "Avaz": Hrvatska je izgubila svoje šanse s prvom utakmicom

Dance i Šveđane vidim u užem krugu kandidata za zlato, rekao je bivši bh. reprezentativac

Prce: Francuzi su zreli da se ponovo vrate u borbu za zlato. FACEBOOK

21.1.2023

Uprkos odličnoj igri protiv aktuelnog prvaka Danske i činjenici da su bili neporaženi (32:32), rukometaši Hrvatske ostali su s minimalnim šansama za plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Nekadašnji nivo

Bivšeg bh. reprezentativca i igrača Bosne, Nikolu Prcea (42) dojmila je igra naših susjeda, no ne misli da nekim čudom mogu proći dalje.

- Prva utakmica Hrvatske u zadnje vrijeme gdje su bili baš na nekom nivou iz prošlih godina i u skladu s tom reputacijom koju su dugo gradili. Zadnja dva-tri prvenstva su kaskali, pogotovo početak ovog sad turnira – rekao je Prce za “Dnevni avaz” i dodao:

- Mislim da je Hrvatska izgubila svoje šanse s prvom utakmicom, kao i ovim neriješenim rezultatom. Bez zavaravanja, slijedi im borba da osvoje što više bodova, kako bi na kraju mogli konkurirati za neko deveto mjesto.

Porazom od Norveške ugašene su i nade Srbije da se može dokopati narednog kruga.

- Iako su igrali dobro i držali ih na plus pet, jasno je da im fali to nešto. Sigurno da u neko dogledno vrijeme Srbija može napraviti neki pomak.

Perfektna igra

U borbi za zlato vidi nekoliko reprezentacija, a posebno je izdvojio dvije.

- Francuzi mi izgledaju stvarno dobro. Mislim da su zreli da se ponovo vrate u borbu za zlato. Špancima niko nikad ne daje prevelike šanse, ali su uvijek tu u vrhu. Danska sedam na šest igra perfektno i mislim da nema reprezentacije koja ih može zaustaviti u tom segmentu igre. Nekako opet tu njih vidim sa Šveđanima u užem izboru za zlato – smatra Prce.

Sišli s puta

Reprezentacija BiH se nakon smjene generacije nalazi u izgradnji novog tima. Prce smatra da će potrajati taj period stabilizacije.

- Uvijek se treba nadati. Međutim, malo će to sad teže ići. Ostala je tu neka rupa u omladinskim školama. Ne vidim tu bazu mladih igrača koj su na nekom ekstra nivou i igraju za neke dobre klubove, a bez igrača koji igraju za neke dobre klubove mislim da ne možemo imati dobru reprezentaciju. Nekako smo malo sišli s puta i bit će problem sad kad se oprostio šest-sedam igrača. Nemamo tih nekih igrača u 30-im godinama koji su nositelji u svojim klubovima – istakao je Prce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.