SLAVILA U AREU

Mikaela Šifrin se izjednačila sa Stenmarkom: Sutra napada rekord

Američka skijašica Mikaela Šifrin je stigla do 86. pobjede u Svjetskom kupu

Mikaela Šifrin: Pobjedom se izjednačila sa Štenmarkom. AP

N. H.

10.3.2023

Američka skijašica Mikaela Šifrin (Shiffrin) je stigla do 86. pobjede u Svjetskom kupu. Veleslalomskom pobjedom u Areu se izjednačila sa legendarnim švedskim skijašem Ingemarom Stenmarkom (Stenmark). 

Najbolja svih vremena

Stenmark je tokom karijere ostvario 40 pobjeda u slalomu i 46 u veleslalomu. Osvojio je i dvije zlatne i jednu srebrenu medalju na Olimpijskim igrama, a ima i sedam medalja sa svjetskih prvenstava, na kojim je osvojio pet zlata.

S druge strane, Šifrin, koja će za nekoliko dana napuniti 28 godina, je ostvarila 52 pobjede u slalomu, 20 u veleslalomu, pet u superveleslalomu, tri u spustu, dvije u paralelnom slalomu, tri u paralelnim gradskim utrkama, te jednu u alpskoj kombinaciji.

Uz to, ima dva zlata i srebro s Olimpijskih, te 14 medalja sa svjetskih prvenstava, od kojih je 7 zlatnih.

Rekord može oboriti sutra

Šifrin može Štenmarkov rekord nadmašiti već sutra, kada će se u Areu voziti slalom. 

Iza njih dvoje se nalazi Linzi Von (Lindsey Vonn) sa 82 pobjede, dok najboljih pet zaokružuju Marsel Hiršer (Marcel Hirscher) sa 67 i Anamari Mozer-Prol (Annemarie Moser-Proll) sa 62 pobjede u Svjetskom kupu.

Nakon Area slijedi završnica Svjetskog kupa u Soldeu u Andori, gdje su na rasporedu spust (15.3.), super-g (16.3.), slalom (18.3.) i veleslalom (19.3.).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.