PASKAL HENS

Sjećate li se "prve frizure" rukometa: Neumoljivi bek s bombom u ruci kojem je Enid Tahirović bio noćna mora

Predvodio je moćni Hamburg koji je 2007. "pao" u Sarajevu, a legendarni Tahirović tada je imao čak 24 odbrane

Hens i Tahirović: Sastali se 2007. godine. Bild.de / Facebook

23.10.2023

U svijetu sporta viđeno je mnogo čudnih frizura, a jednu takvu imao je i Paskal Hens (Pascal), nekada sjajni njemački rukometaš.

Osim što je u svojoj desnoj ruci imao pravi top, Hens je pažnju privlačio i svojom nesvakidašnjom frizurom.

Strah i trepet

Bivši reprezentativac Njemačke i zvijezda HSV-a je briljirao svojevremeno, a tokom 19 godina duge karijere imao je priliku igrati i u Sarajevu.

Hens i Hamburg su bili strah i trepet za svakog rivala, a onda su stigli u glavni grad Bosne i Hercegovine i izgubili od sarajevske Bosne.

Bilo je to u polufinalu Kupa pobjednika kupova 24. marta 2007. godine. Bosna je u prvom meču u prepunoj Skenderiji napravila senzaciju i slavila rezultatom 20:18 (10:10).

Nevjerovatni Enid

Glavni "krivac" za ovako mali broj golova bio je čudesni Enid Tahirović koji je imao čak 24 odbrane.

Izluđivao je Tahirović Hensa, odličnog Južnokorejca Kjung-Šin Juna (Kyung-Shin Yoon), braću Žil (Gille) Torstena Jansena..., dok mu je mnogobrojna publika u Skenderiji skandirala.

U revanšu je njemački tim pobijedio sa 35:28 i prošao u finale, gdje je u dvomeču bio bolji od španskog Ademar Leona za titulu.

Što se Hensa tiče, on je karijeru počeo u TUS Ajntraht Viesbadenu. Potom je četiri godine proveo u Valau-Masenhajmu, a od 2003. do 2016. je bio član HSV-a.

Okušao se i kao glumac

U međuvremenu je HSV krahirao, a Hens je otišao u Midtjeland. Tamo se kratko zadržao, a karijeru je završio u Balingen-Veilštetenu.

Za reprezentaciju Njemačke je nastupao od 2001. do 2012. godine i sakupio 199 nastupa.

Sa Njemačkom je osvojio olimpijsko srebro 2004. u Atini, bio je svjetski prvak 2007. i svjetski viceprvak 2003. Također, osvojio je Evropsko prvenstvo 2004., dok je dvije godine došao do evropskog srebra. Nakon rukometne karijere okušao se u glumačkim vodama.

Hens: Knjiga o rukometu za djecu. Facebook

Također, osvojio je i plesačko takmičenje u Njemačkoj "Let's Dance" iako ranije nikada nije plesao. Autor je i knjige o rukometu za djecu. Tražio se nakon igračke karijere, ali davno je odlučio jednu stvar - trener neće biti.

- Na početku igračkih dana rekao sam: Nikad ne bih bio trener. Nakon što sam prestao igrati, ipak sam uzeo B i C licence. Ali i tada sam sebi rekao da mi treba odmora od rukometa. Nije me zanimalo da se bavim trenerskim poslom odmah nakon igračke karijere kako bih imao vremena za porodicu - rekao je Hens ranije za "Kicker.de".

Podsjetimo, trener Bosne koja je tog 24. marta 2007. savladala HSV bio je Halid Demirović, a za "Studente" su igrali: Enid Tahirović, Darko Martinović, Mirko Sušić, Fahrudin Melić, Adnan Harmandić, Sakib Omerović, Muhamed Mustafić, Valentin Anisimov, Selman Beširović, Vukašin Stojanović, Ivan Simonović, Muhamed Toromanović, Andrij Ternovoj (Andriy Ternovoy) i Ivan Divković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.