ZANEMARILI RESTRIKCIJE

Skandal u BiH: Prekršene sankcije prema ruskim sportistima u Banjoj Luci

Organizatori su zanemarili sankcije i suspenzije koje ovi sportisti imaju te im dozvolili da se ponašaju kako oni hoće

Takmičenje u Banjaluci. Swimonnews

Di. R.

10.5.2024

Svjetska plivačka asocijacija istražuje organizatore u plivačkog takmičenja u Banjaluci zbog kršenja pravila o restrikcijama, za ruske i bjeloruske sportiste.

Navodno su organizatori krivi za propuste u organizaciji koji uključuju i restrikcije prema ruskim i bjeloruskim sportistima zbog rata u Ukrajini. 

Organizatori su zanemarili sankcije i suspenzije koje ovi sportisti imaju te im dozvolili da se ponašaju kako oni hoće.

Na takmičenju “Swim Wars” u Banjaluci takmičilo se nekoliko istaknutih ruskih plivača i plivačica. To naravno nije zabranjeno, ali njima nije dozvoljeno da ističu svoju zastavu i grb. 

Ruski sportisti su trebali nositi bijele uniforme, nisu smjeli učestvovati na konferencijama za medije a njihova zastava nije smjela biti istaknuta.

- Miting je navodno otvorio i separatistički lider bosanskih Srba Milorad Dodik, proruski orijentisan koji je stavljen na crnu listu američkog trezora i koji je trenutno sankcionisan od strane britanske vlade zbog podrivanja teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma - piše u članku specijalizovanog poratla za plivački sport 'SwimSwam'.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.