BIVŠI PRVI REKET SVIJETA

Dvostruka osvajačica Gren slema neće igrati na US Openu zbog dopinga

Teniski savez Sjedinjenih Američkih Država objavio je da će Halep u glavnom žrijebu turnira zamijeniti Amerikanka Tejlor Tausend

Halep: Suspendovana zbog dopinga. AP

N. H.

22.8.2023

Bivša osvajačica Vimbldona i Rolan Garosa, Rumunka Simona Halep skinuta je s liste igračica za US Open koji počinje sljedeće sedmice.

Halep (31) automatski je uklonjena s liste prijava u ponedjeljak, samo sedam dana prije početka turnira, zbog suspenzije usljed dopinga.

Halep je privremeno suspendovana već skoro godinu, još od novembra 2022. godine, nakon što je bila pozitivna na zabranjenu supstancu roxadustat na prošlogodišnjem US Openu.

Međutim, dvostruka osvajačica Gren slemova odbacila je optužbe da je svjesno uzimala supstance i tvrdila je da je poduzela deset testova od svog pozitivnog rezultata, a svi su bili negativni.

Nakon toga u maju su otkrivene nepravilnosti u njenom biološkom pasošu.

Teniski savez Sjedinjenih Američkih Država objavio je da će Halep u glavnom žrijebu turnira zamijeniti Amerikanka Tejlor Tausend (Taylor Townsend).

- Zagovornik sam čistog sporta i uvijek sam bila protiv dopinga. Nemam pojma gdje sam i kako konzumirala tu zabranjenu supstancu – tvrdila je Halep.

Rumunka je kazala da je poslala dokaze o kontaminaciji Međunarodnoj teniskoj federaciji u decembru i da se nada da će njen slučaj saslušati neovisni sud u februaru, ali da je to odgođeno, a novi datum u martu također da je pomaknut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.