BRZO IZBAČEN

Zverev u četvrtfinalu US Opena: Meč obilježio skandal kada je jedan navijač veličao Hitlera

Zverev je prekinuo gem, prišao sucu i rekao: "Neko u publici uzvikuje najpoznatiju Hitlerovu frazu u historiji! To je neprihvatljivo"

Aleksander Zverev. AP Photo/Adam Hunger

S. S.

5.9.2023

Aleksander Zverev (Alexander) plasirao se u četvrtfinale US Opena, gdje čeka meč sa prvim reketom svijeta Alkarazom. On je nakon skoro pet sati borbe savladao Janika Sinera 3:2 u setovima. Rezultat je glasio 6:4, 3:6, 6:2, 4:6 i 6:3.

No meč je obilježio skandal u četvrtom setu, kada je Zverev, dijete ruskih roditelja rođeno u Njemačkoj, se žalio da je jedan navijač na tribinama veličao Adolfa Hitlera.

Pri rezultatu 2:2 Zverev je prekinuo gem, prišao sucu i rekao: "Neko u publici uzvikuje najpoznatiju Hitlerovu frazu u historiji! To je neprihvatljivo!" Sudac je na to poludio, okrenuo se prema publici i vikao: "Ko je to rekao? Ko je to rekao? Podigni ruku! Ko je to rekao?"

Nakon što je gem završen, osiguranje je pronašlo navijača koji je uzvikivao parolu i izbacilo ga van, dok je publika skandirala odobravajući.

Izbačeni gledatelj kažnjen je jer je vikao "Deutschland über alles" (Njemačka iznad svega), što je do kapitulacije Njemačke u Drugom svjetskom ratu bio prvi stih njemačke himne. Međutim, to je ujedno i slogan Hitlerovog režima, koji je taj stih zloupotrijebio kao dokaz njemačke superiornosti nad svim ostalim narodima. Zato su saveznici zabranili izvođenje njemačke himne kada su okupirali zemlju 1945. Sedam godina kasnije dopušteno je ponovno korištenje himne, ali tako da se koristi i pjeva samo treća strofa. Tako je do danas. Zato ono što neupućeni stranci smatraju iskazom simpatije prema Njemačkoj i Nijemcima, građani te države shvaćaju kao nešto zabranjeno i veličanje nacizma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.