ZAVRŠNI MASTERS

Alkaraza ne bi trebao interesirati Đoković: Drama na ATP listi, Rus pred Torino diše za vrat Špancu

Što se samog završnog Mastersa tiče, Đoković, Alkaraz i Medvedev su za sada jedini teniseri koji su sigurni učesnici smotre u Torinu

Na redovnoj ATP listi Novak ima ogromnu prednost u odnosu na Karlosa. Skysports.com

E. Ag.

4.10.2023

Karlos Alkaraz je do jučer razmišljao o tome da prestigne Novaka Đokovića u ATP trci, ali je porazom u polufinalu Pekinga sebi napravio veliku medvjeđu uslugu i do završnog Mastersa bi mogao pasti čak na treću poziciju.

ATP trka i ATP lista nisu iste stvari

Na redovnoj ATP listi Novak ima ogromnu prednost u odnosu na Karlosa (11.545 - 8.715), a njima blizu je jedino Danil Medvedev, koji je na 7.490 bodova.

U tom segmentu se svaki osvojeni bod tokom sezone broji, ali kod ATP trke za završni Masters u Torinu se sabiraju samo oni sa najvećih turnira.

U to spadaju upravo završni Masters, zatim četiri Gren slema, osam obaveznih Mastersa i sedam "najboljih od ostalih" (ATP Kup, Masters Monte Karlo, ATP 500, ATO 250, Čelendžer, ITF).

Kada se posmatra samo ovaj krem, Novak je trenutno na 635 bodova više od Alkaraza, ali Karlos bi trebao paziti na svoja leđa, jer je Medvedev prilično blizu i mogao bi da zaprijeti.

Ukoliko osvoji Peking, Danil bi stigao na 7.090 bodova, a onda bi u Šangaju mogao da jurne na novih 1.000 bodova, a zatim i po novi plijen na Mastersima u Parizu i Torinu.

Mnogo bodova u igri

Sve to stvara jedan određeni pritisak na Alkaraza, koji zaista mari za prvu poziciju, za razliku od Đokovića, koji u protekle dvije godine uporno naglašava kako ga ta vrsta trke ne interesuje mnogo.

Naravno, ukoliko osvajanjem Gren slemova kao „nuspojava“ dođe i visok rang, neće to srbijanski as odbiti, piše Telegraf.rs.

Što se samog završnog Mastersa tiče, Đoković, Alkaraz i Medvedev su za sada jedini teniseri koji su sigurni učesnici smotre u Torinu.

Najbliži da im se priključi je Janik Siner, a na pol-pozicijama su i Andrej Rubljov, Stefanos Cicipas, Aleksandar Zverev i Holger Rune.

Ostalo je još mnogo bodova u igri, dosta toga može da se brzo promijeni, a prvi u redu da iskoristi klackalicu za veliku smotru su Tejlor Fric, Kasper Rud i Aleks De Minaur.

ATP trka za završni Masters u Torinu:

Novak Đoković - 8.945

Karlos Alkaraz - 8.310

Danil Medvedev - 6.890

Janik Siner - 4.620

Andrej Rubljov 3.640

Stefanos Cicipas - 3.570

Aleksandar Zverev - 3.405

Holger Rune - 3.100

------------------------------------------

Tejlor Fric - 3.010

Kasper Rud - 2.690

Aleks De Minaur - 2.505

Tomi Pol - 2.435

Frensis Tijafo - 2.210

Karen Hačanov - 2.160

...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.