Nadal: Slavim, ali konkurencija je i dalje ogromna

Avaz.ba
11.09.2017 12:06
A
A
A

Poslije titule Rafaela Nadala na US openu čitav teniski svijet govori o nevjerovatnoj sezoni koju su imali Rožer Federer (Roger Federer) i on.

Nadal je u nedjelju savladao Kevina Andersona u finalu Otvorenog prvenstva SAD rezultatom 6:3, 6:3, 6:4 i tako došao do drugog Grend slema u sezoni, koliko je osvojio i Švicarac.

Međutim, 'Bik sa Maljorke' je otkrio da pored toga što je veoma sretan zbog posljednjeg uspjeha, ne bi trebao zaboraviti još jednog čovjeka koji će biti konkurent za najveće titule kada se vrati – Novaka Đokovića.  

- Govorio sam već da se priča o Rožeru i meni, ali tu je još jedan igrač – Novak Đoković, koji je osvojio 12 Grend slemova i vjerovatno će konkurirati za još neki - rekao je Nadal.

'Bik sa Maljorke' sada ima 16 pehara sa najvećih turnira, tri manje od Švicarca, dok prije desetak godina niko nije vjerovao da će rekord Pita Samprasa biti oboren (14).

Imamo takav duh da želimo stalno da napredujemo, kao i veliku strast prema onome što radimo. Godinama igramo sa malo oscilacija, skoro svake nedjelje smo na turnirima dugi niz godina i to je teško ponoviti. Nije lako pronaći igrače iz iste generacije koji su ostvarili sve ono što smo mi učinili - dodao je.  

On je pričao i o 'zlatnoj eri' tenisa u kojoj dominiraju trojica najboljih igrača.

- Živimo u eri u kojoj su neki igrači učinili nevejrovatne stvari za ovaj sport, iako nije lijepo govoriti o tome jer sam ja dio iste generacije. Sretan sam što je tako i uživam što sam dio dva najveća rivalstva u tenisu. To je neverovatno, zar ne? Niko nije odigrao toliko međusobnih mečeva kao Novak, Rožer i ja. Nadmećemo se toliko dugo na najvećim turnirima, a posebno je i što su to okršaji različitih stilova. U isto vrijeme je teško osvajati značajne tituli, ali u neku ruku, moramo biti sretni. Nas trojica smo osvojili toliko toga i, vejrovatno Rožer, Novak i ja nismo ni sanjali da ćemo biti toliko uspješni. Osim nas, mislim da su i drugi sretni zbog toga šta nam se dešava - zaključio je Nadal.