TENIS

Bajka koja traje i danas: Rodžer Federer na današnji dan prije dvije decenije osvojio prve ATP bodove

Rodžer Federer iz mlađih dana ( Agencije )

(D. K.)

22.9.2017

Švicarac Rodžer Federer (Roger) prije tačno 20 godina, odnosno 22. septembra 1997., osvojio je svoje prve ATP bodove. Bajka još uvijek traje za popularnog Fedeksa i sve one koji uživaju u njegovoj igri.

Nakon prvih osvojenih bodova, Federer je bio 803. igrač na svijetu - morali ste listati čak do devete stranice ATP ljestvice, kako bi ga pronašli.

To nikome nije privuklo mnogo pažnje u to vrijeme. Federer je bio samo jedan u "moru" tenisera i niko nije mogao sanjati da će postati jedan od najboljih svih vremena. Ako ne i najbolji.

Još jedan budući broj jedan probijao se među zvijezde u to vrijeme - Lejton Hjuit (Leyton Hewitt), koji je bio pet mjesta iza Federera te sedmice prije 20 godina.

Federer je tada u četiri sedmice serije zemljanih turnira u Švicarskoj u Bosonensu, upisao osam pobjeda i dva poraza i zaradio 12 bodova. Imao je tada 16 godina i 55 dana.

- Sve počinje kada prvi put nađete svoje ime na ATP listi i osvojite prve ATP bodoove. Važno je da zakoračite na tu ljestvicu. Nikada neću zaboraviti trenutak kada sam vidio svoje ime na ljestvici i to uzbuđenje koje sam tada osjetio. To je bio početak jednog predivnog, dugog putovanja. Lijepo je pomisliti da sam i nakon 20 godina još uvijek u igri i da još uvijek imam šansu ovu godinu završiti kao svjetski broj jedan - rekao je Federer.

Za ovih 20 godina, Federer je ukupno osvojio 121.092 poena, 93 naslova i ima 1.119 pobjeda uz 249 poraza. I četvero djece.

Sada u svojoj 36. godini, dva mjeseca prije kraja 2017., pokušava "preskočiti" Rafaela Nadala na ATP ljestvici i zabilježiti 302. sedmicu kao broj jedan, prenosi Sportklub.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.