TENIS

Selekcija Evrope osvojila prvi Lejver kup, švicarski "Maestro" na visini zadatka

Federer sa trofejem Lejver kupa ( AFP)

(D. K.)

24.9.2017

Teniska reprezentacija Evrope pobjednik je prvog Lejver kupa (Laver Cup) igranog ovog vikenda u Pragu. Junak pobjede bio je švicarski "Maestro" Roger Federer, koji je u dramatičnom posljednjem susretu svladao Australca Nika Kirjosa (Nick Kyrgios) sa 4:6, 7:6(6), 11:9 za konačnih 15-9.

Evropa je bila apsolutni favorit protiv Svijeta i to je opravdala tokom prva dva dana, nakon kojih je vodila 9-3. No, Svijet se nakon prva tri današnja meča uspio primaći na 9-12 te je Kirjos imao priliku izjednačiti ukupni rezultat na 12-12.

U prvom današnjem dvoboju Marin Čilić i Čeh Tomaš Berdih (Berdych) izgubili su igru parova od Amerikanaca Džona Iznera (John Isner) i Džeka Soka (Jack Sock) sa 6:7(5), 6:7(6), čime je Svijet smanjio na 9-6. Potom je Nijemac Aleksander Zverev (Alexander) pobijedio Amerikanca Sema Kverija (Sam Querrey) sa 6:4, 6:4 i povisio na 12-6.

Međutim, Španac Rafael Nadal nije uspio dovršiti posao. Njega je pobijedio Izner sa 7:5, 7:6(1) i tako smanjio na 12-9.

Ovo je bilo prvo izdanje Lejver kupa.

Svakog dana na programu su bila po tri pojedinačna meča i jedan susret parova. Pobjeda u svakom susretu u petak je donosila po jedan, u subotu po dva, a danas po tri boda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.