TENIS

U krvi mu pronađen kokain: Britanskom teniseru jednogodišnja zabrana igranja

R. B.

3.10.2017

Britanac Dan Evans kažnjen je jednogodišnjom zabranom igranja profesionalnog tenisa, nakon što su testovi pokazali da je bio pozitivan na kokain u aprilu ove godine.

Evans, rangiran kao 108. igrač na ATP listi, pao je na testu na droge, na Barcelona openu u aprilu, a priču je u javnost iznio u junu, na emotivnoj konferenciji za novinare.  

Kazna dvadesetsedmogodišnjem teniseru teče od 24. aprila ove godine, pa će na teren moći 24. aprila 2018. godine.

Teniska federacija saopćila je da su uzorci kokaina pronađeni u njegovom metabolizmu i da je odluka o kazni donešena uu skladu s Antidoping programom, nakon što je utvrđeno da je Evans prekršio pravilo 2.1 Programa o anti-dopingu. 

- Teniska federacija prihvatila je Evansovo objašnjenje o tome kako je kokain ušao u njegov organizam i priznanje učinjenog prekršaja - navedeno je u obrazloženju, prenosi AFP.

Evans je rođen u Birmingamu, a ove sezone uživao je u najboljem Grand Slam takmičenju, kada je poražen u šesnastini finala od Marina Čilića na Australian openu. 

Također, pomogao je Britaniji da pobjedi u Dejvis kup takmičenju 2015. godine, a najbolji plasman u karijeri mu je bio 41. pozicija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.