TENIS

Džumhur gospodari ruskim dvoranama: Druga ATP titula za 31. igrača svijeta!

Piše: D. K.

22.10.2017

Damir Džumhur osvojio je drugu ATP titulu u karijeri! 

Najbolji bh. teniser danas je u ruskoj prijestonici u finalu turnira iz serije 250 bio bolji od Litvanca Ričardasa Berankisa (Ricardas) rezultatom 2:1 u setovima. Bilo je 6:2, 1:6 i 6:4.

Bio je to peti međusobni okršaj dvojice tenisera, i druga pobjeda Džumhura.

U prvom setu gledali mnogo bolju igru našeg tenisera, koji je napravio dva brejka i riješio ga u svoju korist rezultatom 6:2.

Nastavak igre donio je potpuno drugu sliku na terenu. Berankis je prosto letio terenom, a loš period Damira Džumhura kulminirao je u drugom setu, kada Berankis pravi čak tri brejka i rješava set u svoju korist rezultatom 6:1.

Treći odlučujući set oba tenisera počela su veoma sigurno na svom servisu. Vrijedi istaći i osmi gejm, kada Damir spašava tri brejk lopte i na kraju osvaja svoj servis. Ohrabren ovim uspjehom, Damir i u narednom gejmu na servis Berankisa odigrava nekoliko sjajnih poena i osvaja ovaj set, ali i meč rezultatom 6:4.

Sarajlija je još jednom pokazao da mu "leži" ruska dvoranska tvrda podloga, s obzirom da je i prvu ATP titulu osvojio upravo tamo. Prije nepunih mjesec dana "pao" je Sankt Peterburg, a Damir je u finalu nakon velike borbe i preokreta pobijedio Italijana Fabija Fonjinija (Fognini).

Trijumfom na Kremlin kupu u Moskvi, Džumhur je od sutra 31. teniser svijeta, sa 1.411 osvojenih ATP bodova.

Napomenimo samo kako će mu na tabeli u leđa gledati neka od vrhunskih imena svjetskog tenisa, poput Rišara Gaskea (Richard Gasquet, 32.), Felisijana Lopeza (Feliciano, 33.), Filipa Kolšrajbera (Philipp Kohlschreiber, 34.), Pabla Kuevasa (Cuevas, 36.), Fernanda Verdaska (Verdasco, 39.), Gaela Monfisa (Monfils, 45.)...

Osim što je osvajanjem titule na Kremlin kupu dobio novih 250 ATP bodova, Džumhur je svoj novčani saldo "podebljao" za 132.990 američkih dolara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.