TENIS

Bosno i Hercegovino, budi ponosna na Damira Džumhura: Ostvario je nešto što nikada nijedan bh. teniser nije uspio

Piše: A. SOKOLOVIĆ

23.10.2017

Završen je teniski turnir u Moskvi. Ruski mediji donose niz pohvala na račun pobjednika, iako su se potajno nadali da to budu njihovi igrači Danil Medvedev (Daniil) ili Andrej Kuznecov (Andrey Kuznetsov), planove i im je pokvario jedan Bosanac - Damir Džumhur.

Rođeni Sarajlija odigrao je fantastičan turnir, nizao je pobjede za pobjedom, a završnicu je odigrao kao da je riječ o igraču iz renkinga "Top 10". Uostalom, Džumhur i zaslužuje da se nađe u tom društvu, kako je igrao posljednjih mjeseci. 


Američko tlo

Sve je krenulo od američkog tla, kada je u Vinston-Salemu Džumhur odigrao fantastičan turnir i stigao do finala. Tada ga je zaustavio sjajni Roberto Bautista-Agut. 

No, i pobjede nad Kajl Edmudom (Kyle, polufinale) i nešto ranije Istomin, Simon... bili su nagovještaj ovog što je došlo na naplatu u Moskvi. 

Ni nastup na US Openu nije za "baciti". Nanizao je dvije pobjede Kuevas (Cuevas) i Štebe (Stebe) i onda je stigao meč sa Rubljevom (Rublev). Andrej (Andrey) nije bio bolji, možda i jeste, ali je u Njujorku Damir u prijelomnim trenucima igre pokazao onu slabost koja ga je usporila u napredovanju na ATP listi - nervozu!

Od tog poraza 2. septembra, Džumhur je onaj isti, pravi, napadački teniser, koji je nizao pobjedu za pobjedom i stigao do nevjerovatnog uspjeha u karijeri. 


Italijani u nizu 

Nakon US Opena, Džumi je stigao u Rusiju, Sankt Peterburg. I od tog trenutka je počeo zlatnim slovima ispisivati bh. tenis. Prvo je došao Italijan Lorenci (Lorenzi) protiv kojeg je Damir spašavao set-lopte. 

Poslije toga uslijedio je "stara mušterija" Bagdatis (Baghdatis), Brodi (Broady), Štruf (Struff) u polufinalu i zanimljivo preslušavanje Fonjinija (Fognini). 

Italijan za početak i Italijan za kraj i prvi ATP trofej za jednog bh. tenisera.

- Džumhur je zasluženo pobijedio. Sjajan je igrač - kazao je Fonjini, koji je u karijeri dobivao najbolje svjetske igrače, od Verdaska (Verdasco), Maraja (Murray) do Nadala, kojeg je čak tri puta "preslušao" u karijeri. 

Džumhur je i ranije znao izlaziti na svjetske pozornice. Igrač je na centralnim terenima na grand-slemovima protiv Federera, ali je i pobjeđivao Nadala, što je bilo dovoljno da se čuje za jednog Bosanca - Damira Džumhura! 


 

Prvi ATP naslov

E, upravo taj Bosanac se nije zaustavio na trijumfu u Sankt Peterburgu. Svratio je malo do Kine i u Šenzenu skinuo "skalp" jednog od najboljih mladih igrača Aleksanderu Zverevu (Alexandre). Stigao je do polufinala i izgubio od Dolgopolova. 

Upoznao je ljepote Kine, imao kraće "avanture" u Pekingu (izgubio od Dimitrova) i Šangaju (poraz od Rubljeva) i otišao u prijestonicu Rusije - Moskvu. 

Niko mu nije davao šanse da će doći do završnice. Na kladionicama kvota da će pobijediti, bila je pravo malo blago. Na jedan uložen euro da će Džumhur osvojiti turnir dobivalo se 200 evropskih novčanica. Ko je imao hrabrosti, mogao je na pet dobiti ravno 1.000 eura. 

Džumhur je šutio i igrao. Ustvari - pobjeđivao. Prvo, ponovo jedan Italijan - Fabijano (Fabbiano), pa onda Indijac Bambri (Bhambri) te Sepi (Seppi) i onda njegov najveći prijatelj - Mirza Bašić. 


Bravo, majstore

O emocijama, tom fantastičnom meču i prvom duelu dva Bosanca na ATP-u u polufinalu jednog velikog turnira, sve smo već napisali. 

No,  uslijedio je finalni obračun sa Berankisom. Litvanac zanimljiv igrač, ali se na kraju pokazao kao nedorastao protivnik. Previše slab za tada 35. igrača na svijetu. Džumhur mu je održao lekciju iz modernog tenisa i poslao ga među - gubitnike. 

Upravo pobjeda u Moskvi, Damiru je donijela ranking karijere. Plasman na 31. mjesto na ATP listi, ali i jednu nevjerovatno veliku stvar zbog kojeg svaki Bosanac i Hercegovac treba biti ponosan na Damira Džumhura.

Naime, Džumhur će, najvjerovatnije, biti nosilac na prvom Gran Slemu u Melburnu, koji počinje za 83 dana, 15. januara. 

Damir Džumhur će tako postati prvi teniser u historiji bh. tenisa koji će biti u glavnom kosturu nosilac, i imat će privilegiju koja pripada samo za 32 najbolja igrača na svijetu.

Bravo, majstore i hvala ti!


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.