TENIS

Federerova djeca na ulici prodaju limunadu

Avaz Sport

15.3.2018

Rodžer Federer (Roger) jedan je od najvećih tenisera koji su igrali bijeli sport.

Švicarac je u tenisu osvojio sve što se moglo osvojiti.

Broj jedan

On je od 2. februara 2004. do 17. avgusta 2008. godine bio prvi reket svijeta – rekordnih 237 uzastopnih sedmica, a 16. jula 2012. postao je teniser s najviše sedmica provedenih kao broj jedan. 

Osim toga, 19. februara 2018., nakon što je osvojio turnir u Roterdamu, u dobi od 36 i po godina postao je najstariji broj jedan otkad se vodi ATP lista, vrativši se na njen vrh nakon pet i po godina. Osvojio je rekordnih 20 gren slem turnira, od kojih osam Vimbldona, šest Australian Opena, pet US Opena i jedan Rolan Garos, kao i olimpijsko zlato u Pekingu 2008. godine...

Legendarni Švicarac je poznat po maestralnoj igri na terenu, ali ga opisuju kao skromnu osobu van njega. Iako je tokom karijere samo od turnira zaradio više od 100 miliona dolara i jedan je od najbogatijih sportista svijeta, Rodžer ne želi da se njegova djeca olako naviknu na lagodan život. On želi da im stavi do znanja da se do novca ne dolazi lako.

Tokom turnira u Indijan Velsu otkrio je, naime, da njegove kćerkice, koje imaju po osam godina, vrijeme provode tako što na ulici prodaju limunadu.

Porodičan čovjek

- Da, da, to im je zabavno, a i moraju da znaju da novac ne pada s neba. Zaradile su za jedan dan čak 70 dolara. Komšije su velikodušne kad vide djecu tako da je bilo zabavno - rekao je Federer.

Rodžer sa suprugom Mirkom ima četvero djece - blizanke Majlu i Šarlen (8) i blizance Lea i Lenija (3). Pored svih sportskih uspjeha, Federer je i porodičan čovjek.

104

miliona dolara u karijeri zaradio je Federer

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.