SPORT

Njemački klub u potrazi za novim napadačem: Džeko novogodišnja želja Bajerna

N. C.

2.11.2017

Edin Džeko se našao na radnom stolu njemačkog prvaka Bajerna, kao moguće pojačanje u predstojećem zimskom prijelaznom roku.

U Minhenu se vrlo dobro sjećaju Džeke, ostavio je pečat u četiri sezone provedene u Volfsburgu, a posebno onoj 2008./09., kada je klub iz vučijeg grada s Džekom i Zvjezdanom Misimovićem razbio Bajern sa 5:1, a potom osvojio svoju prvu Bundesligu. Sezonu kasnije Džeko je osvojio titulu najboljeg strijelca njemačke lige sa 26 golova.


Klasični centarfor

U redovima njemačkog šampiona sazrela je ideja da je potrebno pronaći alternativno rješenje za prvog napadača kluba, efikasnog, ali rovitog Roberta Levandovskog (Lewandowski). S obzirom na izostanak Levandovskog i Tomasa Milera (Thomas Muller), nedostajao ne klasični centarfor treneru Jupu Hejnkesu (Jupp Heynkes) u gostujućem meču Lige prvaka protiv Seltika (1:2), pa je tu ulogu preuzeo svestrani Hames Rodrigez (James Rodriguez).

Postalo je jasno da je veliki klub kao što je Bajern isuviše „tanak“ na toj poziciji ukoliko na raspolaganju nema efikasnog Poljaka, što je pojačalo interesiranje njemačkih novinara o aktivnostima i planovima Bajernovih čelnika. U javnost je prva izašla francuska TV stanica „beIn Sports“, koja je navela informaciju da Bavarci razmišljaju konkurenciju u napadu ojačati dovođenjem starog znanca Edina Džeke.

Izjava sportskog direktora minhenskog kluba Hasana Salihamidžića potvrdila je da bi Bavarci mogli posegnuti duboko u kasu kako bi doveli još jednog ekstra napadača.


- Radimo na tome da pronađemo tip igrača koji odgovara tom profilu posla – odgovorio je Braco Salihamidžić na pitanje o mogućoj zamjeni za Levandovskog.

Ako je vjerovati italijanskim medijima, Bajern se kod Rome zvanično interesirao za reprezentativca Bosne i Hercegovine. Sigurni su Bavarci u kvalitet koji posjeduje „Dijamant“, ali nedoumice stvara nemogućnost da već u narednoj polusezoni zaigra za njemački klub u Ligi prvaka, s obzirom na to da je ovu sezonu započeo nastupima u dresu Rome.

Jasno, Bavarcima bi više odgovarao igrač s pravom nastupa u Evropi, ali dolaskom Džeke značajno bi se pojačali za Bundesligu i njemački kup, te narednu sezonu. No, pitanje je hoće li Džeko biti time zadovoljan.

Kada se radi o novcu, Nijemci ga mnogo imaju, ali nerado ga bacaju. Džeko bi, međutim, mogao postati njihova pametna investicija. Ugovor s Romom ga veže do 2020. godine, a tržišna vrijednost mu je procijenjena na 22 miliona eura (transfermarkt). Za te pare teško će ga Roma pustiti, a još teže će Bajern naći boljeg centarfora.

Novi sistem

Salihamidžić je, također, objasnio i nove korake bavarskog kluba u pronalaženju talentiranih fudbalera, pa je razvio novi sistem izviđanja u saradnji s glavnim skautom kluba Markom Nepeom (Marco Neppe).

- Zaposlit ćemo više skauta kako bismo trajno pokrivali pet najvećih liga. Bajernov cilj je otkriti izuzetne igrače u vrlo mladoj dobi, ali i vezati vrhunske fudbalere s klubom – rekao je Salihamidžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.