1.000 SADNICA

Novo drveće za zelenije Novo Sarajevo

Ove godine ćemo zasaditi više od 8.000 sadnica žive ograde i 1.600 sadnica ukrasnog bilja u okviru naših redovnih aktivnosti, kazao je načelnik Tanović

A. K.

5.5.2021

U Novom Sarajevu posađene sadnice crvenolisnog javora. UNDP

Ambasador Švicarske u Bosni i Hercegovini, Daniel Han (Hunn), načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović, i zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, Sukrob Košmukamedov (Sukhrob Khoshmukhamedov) danas su u Novom Sarajevu simbolično posadili sadnice crvenolisnog javora kako bi obilježili svoju predanost "Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost".

Iz UNDP-a navode da se Općina Novo Sarajevo, kao dio UNDP-ove "Inicijative za zeleniju i održivu budućnost" od 2020. godine, obavezala se da će ove godine posaditi najmanje 1.000 sadnica. Švicarska će sufinancirati 300 sadnica kroz Projekat integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajednički projekt Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.



400 sadnica više

- Švicarska je dugogodišnji partner Općine Novo Sarajevo u području lokalne uprave, zdravstva i zapošljavanja mladih, doprinoseći kontinuiranom poboljšanju kvaliteta života u općini. Podrška 'Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost' je dio ovih napora. Sretan sam što se pridružujemo načelniku Tanoviću u ozelenjavanju Novog Sarajeva sa 1.000 stabala kao dio naše posvećenosti zaštiti okoliša - kazao je ovim povodom Daniel Han.

Cilj "Inicijative za zeleniju i održivu budućnost" u 2021. godini je sadnja 40.000 sadnica angažiranjem do 40 jedinica lokalne samouprave širom Bosne i Hercegovine da učestvuju u ovom poduhvatu.

- Općina Novo Sarajevo u okviru ove "Inicijative" planira ove godine zasaditi najmanje 1.000 sadnica, što je oko 400 sadnica više nego prošle godine. Pored navedenog, ove godine ćemo zasaditi više od 8.000 sadnica žive ograde i 1.600 sadnica ukrasnog bilja u okviru naših redovnih aktivnosti - naglasio je Hasan Tanović.

Odgovor na zagađenje

Ovom inicijativom nastoji se odgovoriti na problem zagađenja vazduha, tla i vode.

Sukrob Košmukamedov, zamjenik rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH, podsjetio je da je u augustu 2020. godine UNDP u BiH pokrenuo "Inicijativu za zeleniju i održivu budućnost" i pozvao jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini da se obavežu na sadnju drveća svake godine. Khoshmukhamedov je naglasio da aktivnosti poput sadnje drveća mogu imati značajan uticaj ukoliko se poduzimaju redovno i većem obimu, saopćeno je iz UNDP-a.

Drveće sprječava klizišta i eroziju tla, smanjuje rizik od poplava, obogaćuje vazduh, pomaže u borbi protiv klimatskih promjena. Sadnice će biti zasađene u gradskim parkovima, na dječijim igralištima, šetalištima, izletištima, dvorištima škola, vrtića, bolnica i javnih ustanova, obalama rijeka, industrijskim zonama i drugim lokacijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.