PODRŠKA ŠMITU

Lazović o sjednici Vijeća sigurnosti UN-a: Dodik je u Njujorku izgubio sve utakmice, ulazi u finiš karijere

Stekao sam utisak o Šmitu kao ozbiljnom čovjeku koji ima za cilj jačanje BiH i da eliminiše one koji koče taj put, rekao je LAzović

Miro Lazović. Printscreen

N1 televizija

11.5.2022

Predsjednik Foruma parlamentaraca 1990 i bivši predsjednik Skupštine Republike Bosne i Hercegovine Miro Lazović večeras je komentirao današnju sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o kojoj se raspravljalo o političkoj situaciju u BiH.

Nije uspjela Dodikova akcija sa Rusijom i Kinom da zabrani visokom predstavniku u BiH Kristijanu Šmitu (Christian Schmidt) da govori u Vijeću sigurnosti.

- Dodik je na međunarodnom terenu u Njujorku izgubio sve utakmice. Dodik ulazi u finiš političkog djelovanja koja je 10 godina držala BiH kao taoca. U ovom proteklom periodu Dodik je odigrao sve utakmice koje je odigrao i to pretvorio u oluju koja ruši sve pred sobom. U ovom proteklom periodu se ruski utjecaj inkorporirao u BiH u svim sferama. Međunarodna zajednica je pasivnim odnosom to dozvolila - rekao je Lazović u emisiji "Pressing" na N1 televiziji.

Stipe Mešić, bivši predsjednik Hrvatske, danas je kazao da je Zapad kriv za upitnost opstanka BiH.

- Dosta je pasivna međunarodna zajednica prema zapadnom Balkanu. Bivša njemačka kancelarka Angela Merkel prema BiH nije bila popuna jasna. Vučić joj je bio faktor stabilnosti. Oproštajna posjeta joj je bila u Beogradu. U toj poziciji je Dodik jačao uz instrukcije Beograda i Rusije da remeti politiku Zapada u BiH, ali i da remeti neke ciljeve kroz “srpski svijet" - rekao je LAzović.

Podrška u Vijeću sigurnosti UN-a Šmitu mogla bi ohrabriti visokog predstavnika na korištenje bonskih ovlasti.

- Nedavno je spominjao ladicu u kojoj se nalaze bonske ovlasti i on nakon sjednice dolazi ojačan i instrukcijama i porukama usmjerenim prema svim liderima koji koče BiH u njenom putu u EU integracije. Stekao sam utisak o Šmitu kao ozbiljnom čovjeku koji ima za cilj jačanje BiH i da eliminiše one koji koče taj put. Razgovarao sam s njim dva puta i uvjeren sam da zna šta hoće. Iako Dodik kaže da je turista unutar BiH, on se vjerujem smješka u kancelariji - kazao je Lazović.

Ovdje pogledajte komletno gostovanje Mire Lazovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.