IZJAVA ZA AVAZ

Magazinović nakon usvajanja inicijative o pristupanju BiH Eurotransplantu: Ovaj proces ima dvije pozitivne strane

Za mene je velika stvar što je nakon više od decenije nečinjenja ovo pitanje pomjereno sa mrtve tačke, glasovima i pozicije i opozicije, predstavnicima svih stranaka i naroda, istakao je Magazinović

Magazinović: Bolest ne bira. Arhiva

Piše: H. J. I.

26.6.2022

Nakon što je Zajednička komisija za ljudska prava koju čine i delegati Doma naroda i poslanici Predstavničkog doma bez glasova protiv podržala inicijativu Saše Magazinovića o pristupanju Bosne i Hercegovine Eurotransplantu, sutra će se o njoj izjasniti i Parlament. 

Šef Kluba poslanika SDP-a u Parlamentu BiH rekao je za portal "Avaza" da ovaj proces ima dvije pozitivne strane. 


Pomjereno sa mrtve tačke

- Prva je da će veliki broj građana kad naša zemlja pristupi Eurotransplantu imati mnogo veće šanse za izlječenje i normalan život, dok je druga, također važna, razvoj transplantacijske medicine u našoj zemlji.

Za mene je velika stvar što je nakon više od decenije nečinjenja ovo pitanje pomjereno sa mrtve tačke, glasovima i pozicije i opozicije, predstavnicima svih stranaka i naroda. Kao što bolest ne bira Srbe, Hrvate, Bošnjake, Ostale, tako mislim da se svi trebamo udružiti da ljudima u stanju potrebe omogućimo šansu za život. Ako ćemo se na ovom pitanju dijeliti, onda se jedino možemo podijeliti na dobre i loše ljude - rekao je Magazinović.


Dug put do članstva

Kako ističe, put do članstva u Eurotransplantu je dug, pa je time frustracija zbog nečinjenja prvog koraka još veća.

- Prvi korak je slanje pisma namjere i želim da vjerujem da će Parlament BiH potvrditi odluku Komisije za ljudska prava, a ona da će Ministarstvo civilnih poslova u saradnji sa entitetskim ministarstvima zdravlja uraditi svoj posao u najkraćem roku.

Kako će se institucije u skladu sa nadležnostima organizirati, dogovoriti i koordinirati, ko će raditi koji dio posla i druga pitanja, bolesne ljude u stanju potrebe ne interesuju. Posao onih koji obnašaju vlast je da nađu rješenje za međusobnu saradnju unutar Bosne i Hercegovine. To je lakše nego nositi na duši tolike živote koji su mogli biti spašeni - zaključio je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.