REAKCIJE

BH novinari: Javni protest Nebojši Vukanoviću zbog napada na novinarku Kovačević i portal Direkt

"BH novinari" će obavijestiti međunarodne organizacije za zaštitu izražavanja i slobode medija

BN TV

FENA

18.5.2023

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest poslaniku Narodne skupštine RS Nebojši Vukanoviću zbog brutalnog napada na novinarku Milanku Kovačević i portal "Direkt" iz Trebinja.

Napad na kolegicu Kovačević desio se nakon javne rasprave o kriminalizaciji klevete održane u Trebinju i sasvim legitimne odluke uredništva portala Direkt da ne objavljuju izjave političara koji su prisustvovali raspravi.

Vukanović je na svom blogu izvrijeđao koleginicu Kovačević i iznio javno dostupne podatke o načinu finansiranja medija za koji ona radi, dovodeći to u vezu sa sumnjivim stranim utjecajem, čime je preuzeo narativ vladajućih struktura u Republici Srpskoj.

Upravni odbor smatra neprimjerenim miješanje bilo kojeg političara, uključujući i one iz opozicionih partija, u uredničku politiku medija, a naročito je neprihvatljivo da se kroz način finansiranja medija pokušava novinare i urednike tretirati kao neprijatelje i strane plaćenike.

Napadom na novinarku Kovačević poslanik Vukanović je još jednom potvrdio da borba novinara u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini protiv kriminalizacije klevete postaje sve teža, jer i pojedini opozicioni političari povremeno preuzimaju način komunikacije svojstven vladajućem SNSD-u. Postupak Vukanovića predstavlja brutalan pokušaj ograničavanja prava na slobodu izražavanja i uređivanja medijskih sadržaja portala "Direkt", te lični obračun s novinarkom Milankom Kovačević, koji prevazilazi norme pristojnog i demokratskog komuniciranja u javnom prostoru. Ovo je ujedno i pokušaj rušenja profesionalnog integriteta novinarke Kovačević s elementima verbalnog nasilja prema njoj zato što je žena, saopćio je Upravni odbor Udruženja BH novinari.

"BH novinari" će obavijestiti međunarodne organizacije za zaštitu izražavanja i slobode medija o ovom napadu i tražiti i njihove reakcije, navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.