GODIŠNJICA GENOCIDA

U Parku UN-a u Ženevi izveden Srebrenički inferno i položeno cvijeće

Genocid u Srebrenici, koji je počinjen u julu 1995. godine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu

Godišnjica genocida u Srebrenici obilježena u Ženevi. Avaz

Alen Bajramovic

12.7.2023

Komemorativni skup povodom 28. godišnjice genocida u Srebrenici organiziran je i u Ženevi. Nekoliko stotina državljana porijeklom iz BiH i njihovih francuskih i švicarskih prijatelja su se okupili da dostojanstveno odaju počast nevinim žrtvama na Trgu Ujedinjenih nacija.

Genocid u Srebrenici, koji je počinjen u julu 1995. godine tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, ostaje jedno od najmračnijih poglavlja savremene evropske i svjetske historije, saopćili su organizatori.

Ispred monumentalnog kamena

- Tokom tog tragičnog perioda, oružane snage bosanskih Srba, potpomognute sa vojnim snagama iz susjedne Srbije, počinile su okrutni i sistematski masakr, koji je rezultirao smrću više od 8.000 bosanskih muškaraca i dječaka, što je okarakterisano kao genocid od strane međunarodnih i domaćih sudova. Obilježavanje genocida u Srebrenici ima za cilj čuvati sjećanje na žrtve i podsjetiti svijet na važnost sprječavanja zločina protiv čovječnosti. To je i prilika da se podsjetimo na imperativ pravde, odgovornosti i pomirenja za preživjele i porodice žrtava - navodi se u saopćenju.

Djeca iz šest nevladinih organizacija I udruženja bh građana iz Švicarske i Francuske izvela su Srebrenički Inferno, a ispred monumentalnog kamena sa natpisom "Genocid u Srebrenici 11.07.1995." u Parku UN-a položeno je cvijeće.

Skupu su se obratili Emina Suljić iz Udruženja Bošnjaka Ženeve, Džemal Tosunbegović iz Udruženja Bošnjaka Thonon, Muhamed Habul iz Udruženja Bošnjaka Cluses, Elvedin Menković iz Udruženja Bošnjaka Annecya, te Adis Omerović iz Udruženja Bošnjaka Ženeve.

Jedinstvo naroda u BiH

Ajla Kuduzović je u ime "Komisije Bijelih Traka" pozvala na jedinstvo naroda u BiH i inozemstvu sa narodom Podrinja.

Skupu je prisustvovao i osnivač humanitarne organizacije Islamic Relief i veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, dr. Hany el-Banna, koji je i sam iskusio sve opasnosti rata tokom dostave humanitarne pomoći u opkoljeno Sarajevo. Na detalje monstruoznog zločina, pokušaje skrivanja tijela i dokaza o počinjenom genocidu, te činjenicu da genocid nisu spriječile sve rezolucije UN-a podsjetila je savjetnica u Ambasadi BiH u Bernu Dženeta Halilović.

Ona je izrazila nadu da će 11. juli biti proglašen Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, ali i da će i Generalna skupština UN-a donijeti rezoluciju o Danu sjećanja na Genocid u Srebrenici i zabrani negiranja Genocida, te da će Ujedinjene nacije kroz svoje organe i mehanizme štititi presude Haškog tribunala. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.