PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović tokom posjete BiH branio Dodika: Ne vjerujem u pravdu kojom se zakoni mijenjaju kako bi se podigla optužnica za "izmišljeno djelo"

Milanović je tokom ceremonije odlikovao pripadnike HVO-a, da bi potom kritikovao OHR i branio Milorada Dodika

Milanović: U posjeti Širokom Brijegu. Fena

N. H.

15.8.2023

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u okviru radne posjete Bosni i Hercegovini stigao je u Široki Brijeg. Tu je odlikovao 1. Poskok bojnu HVO-a Široki Brijeg. Odlikovanje su dobili zbog osobite zasluge njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Odlikovao pripadnike HVO-a

Milanović se prvo obratio prisutnim, a nakon toga je dodijelio odlikovanja uz svečanu ceremoniju.

Kako je ranije najavljeno, hrvatski predsjednik nakon svečane akademije položit će vijenac i zapaliti svijeću kod spomen-križa na Trgu širokobrijeških žrtava.

- Dokle god visoki predstavnici ko god im dao mandat, dok god budu imali interesa mijenjati zakone zemlje ukazima, kako bi podigla se optužnica za novo "izmišljeno djelo", a nemaju interesa promijeniti izborni zakon što mogu jednim potpisom pera i omogućiti Hrvatima da biraju predstavnike, ja u takvu pravdu ne vjerujem - kazao je Milanović.

Branio Dodika

Tokom posjete BiH odlučio je stati i u odbranu Milorada Dodika protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu zbog neizvršenja odluke visokog predstavnika.

Dodao je da ima želju i da pokušava dati maksimalan doprinos da i BiH bude uređena država u kojoj će Hrvati živjeti kao konstitutivni narod. 

Poskok bojna osnovana je u Širokom brijegu 19. jula 1991. godine. U presudama Haškog tribunala ostalo je zabilježeno da je bila dio snaga HVO-a koje su 1993. godine izvršile napad na sela Sovići i Doljani u Jablanici. 

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.