NA DANAŠNJI DAN

Prije 19 godina preminuo pjesnik Velimir Milošević

Danas je subota, 21. oktobar/listopad 2023. godine, do kraja godine preostao je još 71 dan

Velimir Milošević. slobodnaevropa.org

I.P./nadanasnjidan.net

21.10.2023

Na današnji dan 2004. godine, u Sarajevu je preminuo Velimir Milošević, bosanskohercegovački i regionalni pjesnik za djecu.

Rođen je 15. februara 1937. godine u Verićima kod Peći na Kosovu, gdje je završio osnovnu školu, a potom se preselio u Sarajevo, gdje je završio gimnaziju i Filozofski fakultet. Radio je na Radio Sarajevu, kasnije RTV BiH, gdje je veliku popularnost stekao uređujući i vodeći Jutarnji program.

Djeca su vojska najjača

Napisao je 15 knjiga poezije za djecu i odrasle, a djela su mu prevedena na više jezika: albanski, bugarski, češki, francuski, mađarski, makedonski, poljski, slovenski, turski i dr. Najznačajnija djela za djecu su mu zbirke poezije: “Zvezdarnica”, “Berači rose”, “Krilata cvećarnica”, “Djeca su vojska najjača”, “Sunčeva djeca”, “Djeca grle domovinu”, “Veliko sanjarenje”, “Domovina”, “Nacrtaj mi kuću, tata” i “U svijetu pravde dječije”.

Dobitnik je više nagrada. Nagrade IP Svjetlost za najbolju knjigu pjesama za djecu, nagrade Oktobarska pjesnička drugovanja u Tuzli za knjige “Djeca grle domovinu” i “Djeca su vojska najjača”, nagrade Zmajevih dečijih igara iz Novog Sada, nagrade Udruženja književnika BiH, nagrade Jasenovac (dva puta), Dvadesetsedmojulske nagrade i dr.

Kao član Društva pisaca BiH, zajedno s Huseinom Tahmiščićem, Ahmetom Hromadžićem, Izetom Sarajlićem i Vladimirom Čerkezom, 1962. godine, pokrenuo je međunarodnu književnu manifestaciju "Sarajevski dani poezije".

1422. - umro je francuski kralj Šarl VI (Charles), koji je vladao 42 godine. Tokom njegove vladavine Englezi, predvođeni kraljem Henrijem V (Henry), 1415., nanijeli su težak poraz francuskim trupama u bici kod Azenkura i osvojili sjevernu Francusku s Parizom.

1520. - Fernando Magelan (Magellan) otkrio je moreuz koji će dobiti ime po njemu Magelanov moreuz.

1760. - rođen je japanski slikar Kacušika Hokusaj (Katsushika Hokusai), glavni predstavnik realizma u japanskom slikarstvu. Slikao je scene iz svakodnevnog života i predjele, uključujući čuveni ciklus "Trideset pogleda na Fudžijamu".

1772. - rođen je engleski pisac i mislilac Semjuel Tejlor Kolridž (Samuel Taylor Coleridge). Postavio je filozofske i teorijske osnove engleskog romantizma, a njegovo djelo jako je utjecalo na evropsko pjesništvo 19. vijeka ("Književna biografija", "Stari mornar", "Kublaj Kan", "Kristabela", "Lirske balade").

1833 - rođen je švedski hemičar, industrijalac i pronalazač Alfred Bernard Nobel (Bernhard). Pronalaskom dinamita 1867. stekao je veliko bogatstvo čiji je dio zavještao fondu za nagrade za vanredna dostignuća u fizici, hemiji, medicini, književnosti i zalaganju za mir.

1879 - Tomas Alva Edison (Thomas) izvršio je u laboratoriji u Nju Džersiju probu svog najnovijeg izuma - sijalice s grafitnim nitima. Sijalica je svijetlila cijelih 13 sati.

1917 - rođen je američki trubač, pjevač, kompozitor i šef orkestra Džon Birks "Dizi" Gilespi (John, Dizzy Gillespie), jedan od najboljih trubača i improvizatora u historiji džeza. Imao je presudnu ulogu u stvaranju "bi-bap" muzike.

1931. - u Voljicu kod Gornjeg Vakufa rođen je Stjepan Džalto, bosanskohercegovački pisac i katolički svećenik. Osnovnu školu završio je u Gornjem Vakufu, gimnaziju u Rijeci i Zagrebu, a teologiju u Đakovu. Objavio je dvadesetak knjiga priča, pjesama, romana i putopisa.

1945 - na izborima u Francuskoj prvi put su glasale žene.

1954. – u Kotor Varoši je rođen Željko Kopanja, bosanskohercegovački novinar i ekonomista. Nakon agresije na BiH (’92.-‘95.) u Banjoj Luci je osnovao dnevni list "Nezavisne novine" koji je tokom 1999. godine pisao o ratnim zločinima koje su srpske paravojne snage počinile u ratu u BiH, nakon čega su na Kopanjinu adresu počela da stižu prijeteća pisma. Nekoliko mjeseci kasnije prijetnje su realizovane, kada je pod Kopanjin automobil podmetnuta eksplozivna naprava. Ljekari su se borili za njegov život, bio je klinički mrtav, a na kraju je preživio, ali su mu amputirane obje noge. Počinioci atentata do danas nisu otkriveni.

Dobitnik je, između ostalih, nagrada: Komisije za zaštitu novinara iz Njujorka, Udruženja pisaca iz Norveške, Srpske riječi iz Beograda, Udruženja novinara iz Italije...

Kopanja je umro 8. avgusta 2016. godine od posljedica srčanog udara.

1956. - rođen Andro Knego, legendarni hrvatski košarkaš i reprezentativac bivše Jugoslavije.

1956. - rođena Kari Fišer (engl. Carrie Fisher), američka glumica (princeza Leia u filmovima “Zvjezdani ratovi”).

1957. - rođen Wolfgang Ketterle, njemački fizičar i nobelovac.

1965. - rođena Tamara Šoletić, hrvatska glumica.

1969. - umro američki pisac Žan Luj Keruak (Jean Louis Kerouac), poznat kao Džek Keruak (Jack), najpoznatiji romansijer bitničkog pokreta pedesetih godina 20. vijeka ("Na putu", "Podzemljaši", "Doktor Saks", "Anđeli pustoši").

1980. - rođena Kim Kardašijan (Kim Kardashian), američka glumica i foto-model.

1984. - preminuo francuski filmski režiser Fransoa Trifo (Francois Truffaut), jedan od tvoraca "novog talasa" francuskog filma. Svjetsku slavu stekao je prvim filmom "400 udaraca" (1959), ("Žil i Džim", "Američka noć", "Pucajte na pijanistu", "Poslednji metro").

1990 - u Bejrutu je, zajedno s članovima porodice, ubijen vođa libanske Nacionalne liberalne partije i jedan od lidera hrišćanske zajednice u Libanu Deni Šamun (Dany Chamoun).

1992. - Odlukom Predsjedništva Bosne i Hercegovine formiran Peti korpus Armije RBiH.

1994. - SAD i Sjeverna Koreja su potpisale sporazum prema kojem će Pjongjang zamrznuti i potom napustiti nuklearni program.

2005 - umrla Širli Horn (Shirley), džez pjevačica i dobitnica nagrade "Gremi", poznata po svojim intimnim, šapućućim vokalima i po virtuoznom sviranju na klaviru.

2007. - preminula britanska glumica Debora Ker (Deborah Karr), jedna od najvećih holivudskih glumica pedesetih godina. Među njenim najpoznatijim filmovima su "Odavde do vječnosti", "Kralj i ja", "Quo Vadis" i "Nezaboravna ljubavna priča".

2011 - umro Antonio Kasese (Cassese), italijanski pravnik, specijalista za međunarodno javno pravo, prvi predsjednik Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju (od 1993. do 1997.)

2014. - jugoslovenska glumica Marija Crnobori, najveća tragičarka svog doba i članica Jugoslavenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja, preminula je u 96. godini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.