NA DANAŠNJI DAN

Prije 48 godina preminuo Besim Korkut, bh. književnik, prevodilac i teolog

Danas je četvrtak, 2. novembar/studeni 2023. godine, do kraja godine preostalo je još 59 dana

Besim Korkut. magazinplus.eu

I.P./nadanasnjidan.net

2.11.2023

Na današnji dan 1975. godine, preminuo je Besim Korkut, bosanskohercegovački književnik, prevodilac, teolog i islamski učenjak. Autor je najpopularnijeg prijevoda Kur'ana na bosanski jezik (1977), na kojem je radio više od jedne decenije.

Korkut je studirao u Kairu na čuvenom Univerzitetu Al-Azhar, nakon čega je, 1931. godine, u Sarajevu postavljen za nastavnika arapskog jezika, stilistike, šerijatskog prava, akaida i historije islama u Šerijatskoj sudačkoj skoli. Također je uporedo predavao vjeronauku u I Muškoj gimnaziji u Sarajevu. Kada je otvorena Viša islamska šerijatsko-teološka škola u Sarajevu, a Šerijatska sudačka prestala s radom (juni 1937.), Korkut je premješten u Šerijatsku gimnaziju i odmah dodijeljen na rad u gimnaziju u Mostaru za profesora-vjeroučitelja.

Prevodio djela arapske lijepe književnosti

U Mostaru je boravio do 1940. godine, kada se vratio u Sarajevo u Šerijatsku gimnaziju, a istovremeno je predavao historiju islama u Višoj islamskoj šerijatsko-teološkoj školi. Poslije Drugog svjetskog rata, 1945. godine, radio je u Ministarstvu prosvjete Narodne vlade SR Bosne i Hercegovine i Komitetu za visoko školstvo i naučne ustanove (od 1947. do 1950).

Nakon osnivanja Orijentalnog instituta Korkut je radio u Institutu do odlaska u penziju (1. mart 1969). Jedno vrijeme predavao je honorarno i na Katedri za orijentalistiku Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Korkut je i mnogo prevodio s arapskog jezika, naročito iz arapske lijepe književnosti, između ostalih, „Arapske šaljive pripovjetke i basne“, „Indijske basne“ te osam knjiga „Hiljadu i jedna noć“.

1755. - Rođena Marija Antoaneta (Marie Antoinette), kraljica Francuske i supruga Luja XVI.

Ostala je upamćena kao zadnja, te zbog svog porijekla i običaja, najomraženija kraljica apsolutističke Francuske. Poznatom su je učinili rasipništvo i skandali koje je uzrokovala, ali i smrt, jer je pogubljena giljotinom na vrhuncu Francuske revolucije.

1785. - Londonski proizvođač kočija Lionel Lukin patentirao je prvi čamac za spasavanje.

1890. - Rođena Moa Martinson, švedska književnica. Najpoznatija djela su joj autobiografske proze „Crkveno vjenčanje“ i „Kraljeve ruže“, te romani „Put pod zvijezdama“, „Nevidljivi ljubavnik“ i „Knjiga o Sally“.

1905. - Umro Albert von Kuliker (Kölliker), švajcarski anatomista, historičar i embriolog.

1906. - Rođen Lučino Viskonti (Luchino Visconti), italijanski filmski reditelj.

1928. – Rođen slavni golman Vladimir Beara, jugoslavenski fudbalski reprezentativac. Zvali su ga „Veliki Vladimir“, „Balerina s čeličnim šakama“ i „Čovjek od gume“. Ostao je upamćen po tome što kada je suparnički tim izvodio slobodne udarce, nije dopuštao postavljanje živog zida.

1946. - Rođen Đuzepe Sinopoli (Giuseppe), italijanski dirigent i kompozitor.

1950. - Umro Džordž Bernard Šo (George Shaw), britanski dramaturg, kritičar i publicista.

Godine 1925., dobio je Nobelovu nagradu za književnost za "Pygmalion", ljubavno-lingvističku priču o profesoru Higginsu i Elizi Doolitle, njegovo najpoznatije djelo. Osim ove urnebesne komedije, Šo je pisao i građanske drame u ibzenovskom duhu, oštro kritizirajući lažni moral. Bio je majstor jezičkog obrta i paradoksa.

1953. - Pakistanski parlament je proglasio Islamsku republiku Pakistan.

1978. - Dvojica sovjetskih kosmonauta - Jurij Romanenko i Georgij Grečko - vratila su se na Zemlju sa svemirske stanice "Saljut 6" nakon 139 dana i 14 sati, što je bio novi rekord boravka u svemiru.

1988. - Na internetu se prvi put u historiji javio virus.

1998. - Uragan Mič, koji je harao kroz Centralnu Ameriku sedam dana, izazvao je ogromna razaranja, posebno u Hondurasu i Nikaragvi, a najmanje 9.000 ljudi je poginulo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.