ZAPADNI BALKAN

Američka senatorica Džin Šahin: EU mora da kazni Dodika i to strogo

Ono što je senatoricu također zabrinulo jeste formiranje nove vlasti u Crnoj Gori

Šahin: Sankcije Dodiku. AP/Stephanie Scarbrough

Z. K.

2.11.2023

Džin Šahin (Jeanne Shaheen), američka senatorica, u intervjuu za "Glas Amerike" govorila je o situaciji na zapadnom Balkanu te se posebno osvrnula na djelovanje Milorada Dodika.

Pitanje retorike

Tokom razgovora, Šahin je naglasila kako je nakon nedavne posjete regiji i dalje najviše zabrinjavajuće pitanje retorike predsjednika RS Milorada Doddika i neriješeno pitanje Srbije i Kosova.

- Mislim da moramo nastaviti da ohrabrujemo EU da također sankcioniše Dodika. Do sada su oklijevali da preduzmu taj korak. Mislim da i oni moraju da ga kazne, i to strogo. Kancelarija visokog predstavnika treba i dalje da se bavi Dodikovim pokušajima da podriva Dejtonski sporazum. 

I sada, prvi put u posljednjih osam godina, vlada je brzo formirana i pokušava da riješi neka dugoročna pitanja u zemlji. I žalosno je što Dodik pokušava da to poništi - rekla je Šahin za VOA.

Biti na oprezu

Ono što je senatoricu također zabrinulo jeste formiranje nove vlasti u Crnoj Gori.

- Mislim da bi trebalo da budemo na oprezu. I treba da im kažemo da njihova budućnost nije tamo. Veoma sam zabrinuta zbog toga šta bi neko u Crnoj Gori mogao da podijeli s Vladimirom Putinom nešto što se dešava u NATO-u, posebno imajući u vidu pokušaje Rusije da svrgne crnogorsku vladu. Neko bi pomislio da će to brinuti svaku političku partiju u zemlji - ističe ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.