40. GODIŠNJICA

Tuzlak Muris Mašić, učesnik otvaranja ZOI 84: To se dešava jednom u životu, bili smo tada dobro jaka država

U pamćenju su mi ostale pripreme, istakao je Mašić

Muris Mašić - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+9
Alen Bajramovic

31.1.2024

Dok se bliži 8. februar i godišnjica otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, iz sjećanja naviru uspomene, a iz ormara se vadi oprema korištena prije 40 godina, na svečanosti otvaranja najznačajnije sportske manifestacije u historiji ove zemlje.

Tuzlak Muris Mašić jedan je od učesnika ceremonije otvaranja. Bio je član Radničkog KUD-a „Mitar Trifunović Učo“ i u Sarajevo je stigao sa 150 Tuzlaka, nakon skoro godinu priprema.

- Bili smo u raznim uniformama, plavim, žutim, crvenim i ljubičastim. Mi i Banjalučani smo bili u crvenim. Vidio sam kolegu iz Goražda koji misli da je jedini sačuvao uniformu, ali i kod mene je netaknuta. Sad sam je, nakon 40 godina, obukao treći put. Prvi put je to bilo na generalnoj probi, a drugi na samom otvaranju igara – kaže Mašić.

Na svečanosti otvaranja na Olimpijskom stadionu Koševo, pred gotovo 60.000 gledalaca, članovi folklornih ansambala iz cijele države, u uniformama različitih boja, na terenu su svojim tijelima ispisivali ime grada domaćina, a Muris pamti mjesto na kojem je bio.

- To se dešava jednom ili nijednom u životu. U pamćenju su mi ostale pripreme, mjesec pred otvaranje proveli smo u jednom đačkom domu na Grbavici, tako da se sjećam druženja s članovima drugih ansambala. A posebno onog veličanstvenog otvaranja. Malo ko ima takvu priliku. Tad smo bili još dobro jaka država, a danas u mnogim stvarima živimo od uspomena – dodaje Muris Mašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.