SASTANAK

Delić razgovarao s Macdonald o pristupanju Federacije Globalnom akceleratoru

Razgovarano je o Akceleratoru, potrebi pristupanja BiH, odnosno njenih entiteta

Sa sastanka. Fena

FENA

17.4.2024

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održao je sastanak s delegacijom UN-a u BiH predvođenom rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH Ingrid Macdonald, a glavna tema razgovora bila je Globalni akcelerator za zapošljavanje i socijalnu zaštitu za pravedne tranzicije koji je pokrenuo Generalni sekretar UN-a u septembru 2021. godine.

Razgovarano je o Akceleratoru, potrebi pristupanja BiH, odnosno njenih entiteta, kao i procedurama koje slijede ukoliko se BiH opredijeli pristupiti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kako je istaknuto tokom sastanka, Akcelerator ima za cilj promovisanje ekonomija bogatih poslovima, ekoloških, tehnoloških i društvenih tranzicija ka održivijim i inkluzivnijim ekonomijama i društvima. Tri ključna područja podrške u okviru Akceleratora su razvoj integrisanih i koordiniranih politika zapošljavanja i socijalne politike, uspostavljanje nacionalnih okvira finansiranja, te unapređenje multilateralne saradnje u oblasti rada i socijalne zaštite.

Globalni cilj je povećati nivo i koordinaciju napora multilateralnog sistema kako bi se pomoglo zemljama da stvore najmanje 400 miliona pristojnih radnih mjesta i prošire pokrivenost socijalnom zaštitom na četiri milijarde ljudi.

Proces za postajanje "zemljom tragačem" u Globalnom akceleratoru zahtijeva jačanje oblasti socijalne zaštite i povećanje broja radnih mjesta, međusektorsku saradnju i najviši nivo političkog opredjeljenja.

Proces zahtjeva blisku saradnju vlada na nacionalnom nivou sa UN-om, uz podršku različitih sudionika kako bi se osiguralo ostvarenje ciljeva Globalnog akceleratora za zapošljavanje i socijalnu zaštitu za pravedne tranzicije.

Ministar Delić naglasio je opredijeljenost Ministarstva da Federacija aplicira u članstvo Globalnog akceleratora, te da će pratiti daljnje korake na tom putu, a odnose se na uključivanje i drugih resornih ministarstava, te saglasnost Vlade FBiH.

Najavljeno je da se prvi koraci u tom smjeru očekuju krajem maja ove godine, a do tada će ministarstvo odrediti svoje prioritete u skladu sa strateškim dokumentim ministarstva, prvenstveno sa Strategijom zapošljavanja i Strategijom razvoja socijalne i dječije zaštite u FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.