SKANDALOZNO

Dodik na sjednici NSRS: Nađite mi jednog Srebreničana koji je ubijen u Srebrenici

Poručio je i da ne zna gdje je on bio 1991. godine, nastaviviši govoriti o Srebrenici, negirajući genocid

Milorad Dodik. RTRS

N. H.

18.4.2024

Na trinaestoj sjednici Narodne skupštine RS obratio se predsjednik RS Milorad Dodik. 

U prvom obraćanju fokusirao se na "Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine". 

Govoreći o tome, predsjednik manjeg bh. entiteta je iznio niz neutemeljenih tvrdnji, a sve dok je replicirao na izjave delegata Ramiza Salkića, koji je pozvao na "prihvatanje presuda međunarodnih sudova". 

- Mislimo da početna definicija genocida apsolutno nije ispunjena ni u dijelovima. O tome govore relevantni stručnjaci koji se bave time - naveo je Dodik.

Nakon toga je poručio da ne zna gdje je on bio 1991. godine, nastaviviši govoriti o Srebrenici, negirajući genocid. 

- Svi koji su potraživani, presuđeni su. Da ste imalo objektivni i vi biste presudili svoje zločince. Srpski narod odbacuje sve bitange koje su počinili ratne zločine. Ali vi želite da presudite kompletno rukovodstvo vojno i političko Republike Srpske - naglasio je Dodik. 

Dodik je potom počeo licitirati brojem ubijenih Srebreničana, negirajući međunarodno utvrđene činjenice. 

- Možete li mi naći ijednog Srebreničana koji je stradao u samoj Srebrenici. Stradali su vojnici koji su se probijali, to je vojnički posao. Naravno, bilo je i civila koji su bili tu s njima pa su i oni stradali. Nesumnjivo, bilo je tu i zločina sa srpske strane. Ja sve one koji su počinili zločine odbacujem. Oni nama ne trebaju. Ali ono što vi radite jeste da želite da etiketirate kompletan jedan narod. To također odbacujem - dodao je Dodik.

Predsjednik manjeg bh. entiteta je nakon toga ponovio tvrdnju da je "više Srba ubijeno u Sarajevu, nego Bošnjaka u Srebrenici", da bi počeo pričati onda o stradanjima Srba u Drugom svjetskom ratu. 

U jednom trenutku je uvrijedio Bošnjake, rekavši da su svi bili pripadnici "ustaša". 

- Vi nemate nijedno stratište iz Drugog svjetskog rata jer ste vi ti koji su ubijali. Vaše najveće stratište je u Blajburgu, tako je i vaš imam rekao jednom prilikom, da je tu 50.000 Bošnjaka ostavilo kosti - zaključio je Dodik. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.