KO JE KRIV

Vlast bez dogovora, istekao rok: BiH ostaje bez dvije milijarde maraka

Sastanak Radne grupe Vijeća ministara BiH završen je u petak bez dogovora

Krišto: Poslala pismo. Avaz

Alen Bajramovic

27.4.2024

Sastanak Radne grupe Vijeća ministara BiH koja se bavi izradom programa reformi za provedbu Plana rasta EU za zapadni Balkan u petak je završen bez dogovora. Ostaje još nada da program bude usaglašen početkom naredne sedmice, ali rok do kada je ovaj posao trebao biti završen istekao je u petak u podne.

Ogroman napor

Program reformi preduvjet je za odobravanje blizu milijardu eura pomoći za BiH, što je oko dvije milijarde maraka, iz Plana rasta za zapadni Balkan vrijednog šest milijardi eura. Pojašnjenja radi, milijarda je hiljadu miliona! 

- Što se tiče FBiH, premijera Nermina Nikšića i ministra finansija Tonija Kraljevića, kao članova Radne grupe, uložili smo ogroman napor da ovo uspije. RS ima određene rezerve u smislu nadležnosti u pojedinim oblastima, ali ja sam optimista. Očekujem da to finaliziramo u ponedjeljak ili utorak - kazao je za “Avaz” Rijad Kovač, pomoćnik direktora Zavoda za programiranje razvoja FBIH i član Radne grupe.

On dodaje da bi bilo neodgovorno i katastrofalno loše da BiH ostane izvan Plana rasta, jer, osim značajne finansijske podrške, ovaj program podrazumijeva i reforme te značajno ubrzanje procesa evropskih integracija.

Svaki put

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto kazala je da će Vijeće ministara BiH najkasnije do ponedjeljka Evropskoj komisiji poslati sve što je u programu reformi usaglašeno do sada.

- Ja sam poslala pismo svim članicama i članovima radnog tima za implementaciju novog EU plana rasta za zemlje zapadnog Balkana i upozorila ih. Svaki put to radimo, ali ne možete uticati. Ustavna struktura BiH je takva da svako ima pravo, kada su u pitanju njegove nadležnosti, da se izjasni i dostavi određene primjedbe - rekla je Krišto.

Puna vidljivost RS

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac ranije je saopćio da je za RS sporno što evropski prijedlog nije usklađen s Dejtonskim sporazumom.

- Kada je u pitanju Mapa rasta, koju na zajedničkom nivou definišemo uz punu vidljivost RS i FBiH, nismo saglasni s određenim ambicioznim stavovima EU, koji nisu u skladu s Ustavom i dejtonskom strukturom BiH - poručio je Košarac.

TRENUTNO

je BiH jedini partner EU na zapadnom Balkanu koji nije finalizirao svoju reformsku agendu, što je ključni preduvjet za učešće u Planu rasta, kažu iz EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.