SUNČANO I TOPLO

Bakir Krajinović za "Avaz": Prvomajske roštilje mogla bi ugasiti kiša, ali tek popodne ili navečer

U region ponovo stiže i saharski pijesak, pa će atmosfera biti zamućena

Sunčano za Prvi maj. Avaz

Alen Bajramovic

27.4.2024

Period ugodnog, sunčanog i toplog vremena potrajat će nekoliko dana, pokazuju uređaji Federalnog hidrometeorološkog zavoda, pa je jedan takav vikend pred nama. Meteorolog Bakir Krajinović ima dobre vijesti za one koji planiraju prvomajske uranke.

Dosta sunca

- Sunčano vrijeme očekuje nas i za 1. maj. Dosta lijepo i ugodno vrijeme, dosta sunca, stabilna atmosfera. Vrijednost jutarnjih temperatura u Bosni od 8 do 14, u Hercegovini 16, a maksimalne dnevne od 20 do 26 stepeni. Sve je to posljedica prodora zračne mase sa juga - kazao je Krajinović za portal Avaza.

U region ponovo stiže i saharski pijesak, pa će atmosfera biti zamućena. Ipak, po tradiciji, prvomajsko slavlje neće moći trajati do večeri.

Krajinović: Toplo vrijeme. Facebook

- Kako za 1. maj to obično bude, moramo imati i suncobran, i kišobran. Bit će dosta sunca tokom dana, ali oni koji ostanu da roštiljaju do kasno popodne ili navečer moraće biti spremni i na poneki lokalni pljusak.

Ali čisto lokalnog karaktera, ne u cijeloj državi, već će kiša padati samo kod onih koji nisu bili dobri u toj mahali pa će im ugasiti roštilje. UV indeks u prvom dijelu dana bit će dosta visok, pa se treba zaštititi od sunca, a popodne i navečer biti blizu neke nadstrešnice ili imati kišobran pri ruci - ističe Krajinović.

Nestabilno vrijeme

Od 2. do 10. maja očekuje nas nestabilno vrijeme karakteristično za maj, sa smjenama sunce i kiše, ali visokim temperaturama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.