SASTANAK

Brkić i Jenča razgovarali o aktualnim globalnim, europskim i regionalnim događanjima

Brkić je istaknuo nemjerljivu važnost otvaranja službenih pregovora Bosne i Hercegovine i EU

Brkić i Jenča. Fena

FENA

3.5.2024

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić se tijekom službenog boravka u New Yorku susreo i s pomoćnikom Glavnog tajnika UN-a za Europu, Središnju Aziju i Ameriku Miroslavom Jenčom. Brkić i Jenča razgovarali su o aktualnim globalnim, europskim i regionalnim događanjima i važnosti ulaganja zajedničkih napora u očuvanju održivog mira, stabilnosti i jačanja suradnje u svim ključnim oblastima.

Brkić je istaknuo nemjerljivu važnost otvaranja službenih pregovora Bosne i Hercegovine i EU koji daju dodatnu dinamiku uključivanju BiH u zajednicu koja okuplja europske zemlje, koja uz sve aspekte jačanja demokracije i mira, daje sigurnost, ekonomski prosperitet i jačanje životnog standarda - saopćeno je iz MVP BiH.

Ponovio je da i dalje postoje otvorena politička pitanja koja moraju biti rezultat unutarnjeg dogovora političkih lidera, poput Izbornog zakona BiH i implementacije odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava. Onemogućavanje majorizacije i nametanja političkih predstavnika trebaju biti zajednički motiv svima kako bi europske norme i iskustva bili prepoznati u našoj zemlji - navodi se u saopćenju.

Uz integracijske procese i regionalnu suradnju, Bosna i Hercegovina ima veliku ulogu u očuvanju mira i održivog razvoja europskog prostora koji je prepoznat i na globalnoj razini u institucijama UN-a, zaključeno je na današnjem sastanku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.