STAR 56 GODINA

Izložba starih automobila u Sarajevu: Đevad Vereget iz Osijeka dovezao milicionerskog "tristaća"

Kaže da je i u službi vozio ''tristaća'' koji je za to vrijeme bio odličan auto

Tristać - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
FENA

12.5.2024

Izložba old timer automobila na Trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu okupila je danas brojne vozače i ljubitelje starih automobila iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i država iz regiona.

Među više od 50 starih automobila izdvojio se ''tristać'' star 56 godina i njegov vozač Đevad Vereget, bivši saobraćajac saobraćajne milicije Osijek, u kompletnoj milicionerskoj uniformi.

Sedamdesetogodišnji nekadašnji milicioner Feni je kazao da je sa ''zastavom 1300'' došao iz Osijeka u Sarajevo, kao i prošle godine, te da će to raditi sve dok bude mogao.

- Tako ću i nazad, na točkovima. Kupit ću maslenicu i kući. Dok mogu dolazit ću u Sarajevo, sviđa mi se jer su ljudi dobronamjerni - rekao je Vereget te podsjetio da odlazi na skupove i u drugim državama regiona.

Kaže da je i u službi vozio ''tristaća'' koji je za to vrijeme bio odličan auto.

- Sa gotovo 1.300 kubika razvijao je brzinu do 150 na sat, tako da 'fića' i drugi automobili niže klase nisu imale šanse protiv plavo-bijelog 'tristaća' - prisjetio se Vereget koji već dvije decenije uživa mirovinu.

Odlaskom u mirovinu kupio je ''tristaća'' iz ljubavi prema starim automobilima, ali i nekadašnjem službenom vozilu.

Bio je u jako lošem stanju, zarastao u travu, ali ga je uspio dovesti do perfekcije.

- Prvobitno je bio u miliciji, pa je onda kupljen kao privatno vozilo kada je i prefarban. Sada je ponovno vraćen na početak - rekao je Vereget, navodeći da je nekoliko godina rađeno na automobilu da bi stao na točkove.

Okupljanje ispred Narodnog pozorišta bilo je dio aktivnosti koje je proteklih dana tradicionalno organizirao Old Timer Klub Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.