SJEĆANJE NA ŽRTVE

Ambasadorica Izraela pročitala poruku Hercoga u Donjoj Gradini: Naša dužnost je da insistiramo na sjećanju

Grozni zločini koji su na ovom mjestu počinjeni izvršeni su kroz dehumanizaciju žrtava bez ikakvog oklijevanja ili kajanja

Galit Peleg. predsjednikrs.rs / Borislav Zdrinja

S. S.

12.5.2024

Ambasadorica Izraela Galit Peleg pročitala je u Donjoj Gradini poruku predsjednika Izraela Isaka Hercoga.

Poruku prenosimo u cijelosti:

- Dragi prijatelji, 80 godina nakon što je stotine hiljada žena, djece i muškaraca brutalno ubijeno od strane nacista i njihovih saradnika skupili smo se ovdje da se prisjetimo. Prisjećamo se jer je toliko mnogo dragocjenih života Srba, Jevreja, Roma i drugih besciljno izgubljeno.

Sjećamo se jer je Donja Gradina jedna "modrica" zauvijek u historiji, jer do današnjeg dana okrutnost za koje je čovječanstvo sposobno nema granica. Sjećamo se jer nam je zgodno da zaboravimo, zbog toga je naša moralna dužnost da insistiramo na sjećanju.

Grozni zločini koji su na ovom mjestu počinjeni izvršeni su kroz dehumanizaciju žrtava bez ikakvog oklijevanja ili kajanja. Ovdje smo da damo onima koji su nestali poštovanje koje zaslužuju. Da povežemo neidentifikovani broj sa imenom, ime sa licem, a lice sa dušom.

Kao predsjednik države Izraela moja je dužnost i odgovornost da posvetim sjećanje na one koje su ubijeni tokom Holokausta i tokom Drugog svjetskog rata. Ovo sveto mjesto učvršćuje vezu koju dijeli narod Izraela i BiH. Ne možemo da promijenimo tragediju koju smo pretrpjeli, ali možemo i moramo da se obavežemo na budućnost tolerancije i suosjećanja. Budućnost u kojoj neće biti mjesta za mržnju - navela je.

Ambasadorica Izraela u BiH Galit Peleg je zahvalila RS i njenom predsjedniku Miloradu Dodiku za podršku koju su pružili Izraelu, naročito nakon početka sukoba u Gazi 7. oktobra.

- Za vaše prijateljstvo iskreno vam hvala - rekla je ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.