NOVI GRAD

Puštena u funkciju nova LED rasvjeta u pješačkoj zoni Bulevara branilaca Dobrinje

Mujo Fajić u naselju Dobrinja živi još od 1984. godine i kaže da je ranije tom naselju mnogo toga nedostajalo

Rasvjeta na Dobrinji. Općina Novi Grad

S. S.

12.5.2024

Puštena je u funkciju nova LED rasvjeta u pješačkoj zoni Bulevara branioca Dobrinje, na dionici od spoja sa ulicom Lava Tolstoja do spoja sa ulicom Janka Jolovića. Dotrajala i stara rasvjeta zamijenjena je novom modernom LED rasvjetom koja, osim što pruža bolju vidljivost, također troši znatno manje električne energije i dugotrajnija je.

Puštanju u funkciju nove rasvjete prisustvovao je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, koji je zajedno sa saradnicima, predstavnicima savjeta mjesnih zajednica i građanima prošetao osvjetljenom šetnicom.

Načelnik Efendić je kazao da je to nastavak radova na uređenju šetališta na Bulevaru branilaca Dobrinje, te da je to prostor koji je kad je naselje građeno zamišljen kao pješačka zona, ali da je u godinama rata i poslije, tu uveden saobraćaj.

Samo za pješačku zonu

- Mi smo prije nekoliko godina ipak, u danima vikenda i radnim danima poslije 17 sati, prostor zatvorili za automobile i ostavili za kretanje pješaka. Ovo je prvi put da u Novom Gradu postavljamo klasičnu rasvjetu, samo za pješačku zonu. Dizajn upotpunjava tu pješačku zonu, a postoji mogućnost da bude ukrašena cvijećem. Postavljena su i postolja za zastave, a u narednom periodu bit će postavljene i zastave u gornjem dijelu stubova za rasvjetna tijela. Radi se o LED rasvjeti koja je kvalitetnija, troši manje energije i projektovana je u skladu sa standardima da bi prostor bio adekvatno osvijetljen za pješake. Plan je da cijeli Bulevar, dužine blizu kilometra, bude osvijetljen na isti način - kazao je načelnik Efenedić.

Dodao je da se trenutno odvijaju radovi i u drugim dijelovima naselja Dobrinja, a da su neki projekti izgradnje javne rasvjete na tom području završeni protekle godine.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice 'Dobrinja B' Elmedin Bicaj ukazao je na značaj postavljanja nove rasvjete, posebno zbog blizine osnovne škole i sigurnosti djece koja svaki dan prolaze šetnicom.

- Drago nam je da je obnovljena rasvjeta, u dijelu naše mjesne zajednice. Prije svega, drago nam je da je ugrađena LED moderna rasvjeta i nadamo se da će biti dovoljno efikasna - rekao je Bicaj.

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice 'Dobrinja C' Arnel Hodžić je istakao da za građane, kao i Savjet te mjesne zajednice, taj projekat znači mnogo, prije svega iz sigurnosnih razloga, s obzirom na to da se radi o frekventnoj lokaciji.

Vijek trajanja

- Imali smo upite građana prvenstveno iz sigurnosnog aspekta. Kad padne noć vidljivost je bila mala. Ovom rasvjetom koja je najmodernija, vidljivost je povećana na najveći nivo, troši se manje struje, vijek trajanja električnih stubova je duži. To nama, kao Savjetu Mjesne zajednice koji direktno komuniciramo sa građanima, puno olakšava - izjavio je Hodžić.

Mujo Fajić u naselju Dobrinja živi još od 1984. godine i kaže da je ranije tom naselju mnogo toga nedostajalo. Sad je, kaže, situacija potpuno drugačija, imaju sve i zadovoljni su radom načelnika i Općine Novi Grad.

- Za starije osobe, omladinu, djecu, invalide, ovo je divno. Sve je lijepo urađeno i trenutno, osim te rasvjete, prave i pješačku i biciklističku stazu. To je za pohvalu, kao i sve ranije što je urađeno poput bazena Dobrinja. Tu živim od 1984. godine. Kad smo tek došli, nije bilo ni prijevoza, sad mi ovdje imamo sve. Pohvalio bih i sve što je urađeno u Parku šume Mojmilo, igrališta za djecu, a i puno toga za nas penzionere - rekao je Mujo Fajić.

Kako navode u saopćenju za javnost iz Pres službe Općine Novi Grad Sarajevo, izgradnja nove LED rasvjete dio je projekta modernizacije javne rasvjete na širem području općine Novi Grad. Za radove u tom dijelu naselja Dobrinja iz ovogodišnjeg budžeta Općine izdvojeno je 160.000 konvertibilnih maraka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.