BIVŠI DIREKTOR AGENCIJE

Vinko Jakić bio široke ruke: Na parfeme i Iphone spiskao 6.534,75 KM!

Nije poznato kome je Jakić poklanjao ove parfeme, kao i za koga je bio namijenjen kupljeni mobilni telefon

Jakić bio široke ruke. Avaz

N. Aj.

16.5.2024

Vinko Jakić, bivši direktor Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom, bio je široke ruke početkom 2023. godine.

„Avaz“ je u posjedu računa kupovine Jakića koji je u januaru prošle godine kupio mobilni telefon Iphone 14 pro max, koji je koštao 3.335. A ne može se mobilni kupiti bez punjača, pa čak i onog za automobil. Za to je dao 115 KM. Ukupno - 3.500 KM.

Račun za 16 parfema. Avaz

Manje od dva mjeseca kasnije, 7. marta, potrošio je više od 3.000 KM na, vjerovali ili ne, parfeme. Kupio je čak 16 parfema.

Nije poznato kome je Jakić poklanjao ove parfeme, kao i za koga je bio namijenjen Iphone 14 pro max. Ali je jasno da je na ove dvije kupovine potrošio tačno 6.534,75 KM.

Tokom njegovog mandata direktora Federalne agencije za upravljanje oduzetom imovinom zabilježene su brojne nepravilnosti. Jakić je smijenjen u avgustu 2023. godine.

Revizorski izvještaji nisu mu išli na ruku jer su ukazali na nepravilnosti.

Račun za Iphone 14 pro max i punjače. Avaz

Posljednji revizorski izvještaj je pokazao da trajno oduzeti novac od 2.471.649 KM, deponiran na računu posebnih namjena kojim upravlja Agencija za upravljanje oduzetom imovinom, nije uplaćen na jedinstveni račun trezora kao prihod FBiH, čime je oštećen budžet FBiH.

Inače, Jakić je poznat i po tome što je lagao da ide u posjetu USKOK-u, dok je, zapravo, bio u privatnoj posjeti Zagrebu.

Protiv Jakića je podnesena i prijava Tužilaštva KS zbog zloupotrebe budžetskog novca.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.