DRŽAVNI MINISTAR

Košarac o obraćanju Bećirovića i Šmita u Vijeću sigurnosti UN-a: Već viđen scenario, fikcija i skandalozni istupi

Naglasio je da se "s njihovim istupima ne može očekivati da idemo naprijed"

Staša Košarac. Fena

N. H.

16.5.2024

Staša Košarac, zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH, kazao je da su obraćanja predsedavajućeg Predsjedništva BiH Denis Bećirović i visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) "fikcija". 

- Pred Vijećem sigurnosti UN ništa iznenađujuće i neočekivano. Već viđen scenario - fikcija Bećirovića da u svom skandaloznom istupu, koji obiluje neistinama, govori u ime BiH i suluda iluzija nelegitimnog stranca Šmita da je visoki predstavnik u BiH - kazao je Košarac, pa nastavio: 

- Ovaj dvojac, kao reprezent bošnjačke politike, po zadatoj matrici vergla istu priču zasnovanu na lažima, podvalama i neosnovanim optužbama na račun RS i njenog rukovodstva. Nema tu ništa argumentovano, činjenično i istinito, niti je, da budemo jasni, njihov cilj da međunarodnoj javnosti predstave objektivnu sliku o BiH. Nismo iznenađeni, ali je zabrinjavajuća količina patološke mržnje prema srpskom narodu, predsjedniku Dodiku i rukovodstvu RS. To stanje zahtjeva što hitniju dijagnozu i adekvatno liječenje. 

Nastavio je da se "s njihovim istupima ne može očekivati da idemo naprijed". 

- Ovakvi istupi Bećirovića i Šmita su patologija. Teško je očekivati da možemo ići naprijed sa Bećirovićem i njemu sličnima. Ne možemo razgovarati o budućnosti sa ljudima iz kojih isijava mržnja prema srpskom narodu u patološkoj potrebi da unište Srpsku. Kako oni zamišljaju da BiH uopšte može opstati, kada u svakom svom istupu negiraju i grubo krše Ustav i Dejtonski sporazum? Da li zaista misle da je jednostran pristup ključ za budućnost ove zemlje - naglasio je Košarac.

Dodao je da je to "ogromna politička zabluda koja će im se vratiti kao bumerang".

- Što više jednostranog pristupa, manje je BiH - poručio je Košarac. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.