BROJNI SASTANCI

Ambasador Francuske u BiH Fransoa Delmas posjetio Bihać

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić obavijestio je ambasadora o planovima u oblasti ekonomskog razvoja grada, prevoza, kao i turizma

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Fransoa Delmas. Društvene mreže

N. Aj.

17.5.2024

Ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Fransoa Delmas (Francois), boravio je po prvi put u posjeti Bihaću od 14. do 16. maja 2024.

Na sastanku sa gospodinom Nijazom Husićem, premijerom Unsko-Sanskog kantona razgovarano je o perspektivama jačanja partnerstva između Francuske i kantona, posebno u oblasti zdravlja. Ambasador je informisan o planovima kantonalne vlade u oblasti infrastrukture, okoliša i turizma. Ovom prilikom, ambasador je ponovio podršku Francuske evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine i istakao važnost, nakon odluke Evropskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora u martu 2024., odlučnog angažmana svi bh. aktera na provođenju reformi. Ambasador je iskazao podršku razvoju frankofonije i nastavi francuskog jezika koja je intenzivnija u kantonu.

Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić obavijestio je ambasadora o planovima u oblasti ekonomskog razvoja grada, prevoza, kao i turizma u izuzetnom prirodnom okviru Unsko-Sanskog kantona. Bilo je riječi i o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine.

Jedan dio svoje posjete Bihaću, ambasador je posvetio izazovima vezanim za pitanja migranata u ovom kantonu na granici sa Evropskom unijom kojima je posebno izložen. Sa ministrom unutrašnjih poslova kantona Adnanom Habibijom, razgovarao je o ovome kao i o pravcima jačanja saradnje u oblasti unutrašnje sigurnosti.

Sa gospodinom Žarkom Laketom, direktorom Službe za strance BiH, posjetio je centre za privremeni boravak Lipa i Borići gdje se uvjerio da su bh. vlasti, uz podršku međunarodne zajednice, efektivno povećale kapacitete; ovom prilikom istaknuta je važnost rada u koordinaciji sa ekipama međunarodnih organizacija, kao što su međunarodna organizacija za migracije (IOM) i NVO.

Sa pomoćnikom direktora Granične službe za organizaciju i operacije Draganom Kulićem, bilo je riječi o izazovima granične kontrole. U razgovoru sa svim svojim sagovornicima, ambasador je podsjetio na značaj operativne saradnje i podršku Francuske na bileteralnom planu; u projektima sa evropskim partnerima, Francuska učestvuje putem svog operatora CIVIPOL-a, posebno u evropskom programu IPA EU4FAST za borbu protiv krijumčarenja migranata i trgovine ljudima na zapadnom Balkanu. Na kraju, ambasador je istakao želju Francuske za nastavkom ove saradnje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.