NOVI UDAR

Zbog turbulencija na svjetskim berzama i suše: Poskupljuje kafa u BiH?!

Kafa je već poskupjela, jer vreća sada košta 840 KM, a donedavno je bila 630 KM, kaže Sušac

Omiljeni napitak: Postaje li luksuz. Facebook

Meliha Smajkic

17.5.2024

U moru poskupljenja sve je izglednije da građane BiH čeka i viša cijena kafe. Omiljeni napitak bh. građana, pogotovo espreso, u brojnim ugostiteljskim objektima u većim gradovima već ima nepodnošljivu cijenu, pa se uz najave o poskupljenju postavlja pitanje postaje li kafa luksuz?

Cijene espresa

Cijene kafe, odnosno običnog espresa, kreću se, uglavnom, od dvije do četiri, a ponegdje i pet KM, dok kilogram mljevene u prosjeku košta 18 KM. Nerijetko građani kupuju i sirovu kafu, koju potom sami prže i pripravljaju radi vlastitog užitka.

- Za sada moj dobavljač drži istu cijenu, iako već neko vrijeme kruže te informacije o povećavanju. Ako i bude nekih korekcija, potrudit ću se da to, zaista, bude minimalno - kazao nam je vlasnik poznatog ugostiteljskog objekta u Mostaru.

Novi rast cijena najavljen je usljed turbulencija na svjetskim berzama od prije mjesec, kada je došlo do eskalacije sukoba na Bliskom istoku, a pogotovo nakon obznane da je Vijetnam, najveći svjetski uzgajivač vrste kafe robusta, u velikim problemima zbog suše.

100 eura

To nam je potvrdio i Ilija Sušac, vlasnik jedne od najpoznatijih pržionica kafe u BiH.

- Ja vam mogu reći da je kafa već poskupjela, i to za 100 eura po vreći. Vreća kafe u kojoj je 60 kilograma je sada približno 840 KM, a donedavno je bila 630 KM. Šta će dalje biti, kako će se sve ovo odraziti na maloprodaju, ugostiteljstvo, zaista ne mogu reći - kazao nam je Sušac.

Vještačka kriza

Sušac tvrdi da ovakvom skoku cijena kafe nije svjedočio u posljednjih više od tri decenije koliko se bavi tim poslom.

- Moguće je da je ovo i neka vještačka kriza, ali kako god, cijena robuste je značajno porasla, koju preferira naše tržište i velika je potražnja, dok se cijena arabike nije značajno mijenjala - rekao nam je on.

Prema podacima UIO, BiH je tokom prva tri mjeseca ove godine uvezla nešto više od 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti gotovo 36 miliona maraka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.