JEDNODNEVNI IZLET

Četiri mlade gračaničke novinarke u posjeti Opatiji: Oduševljene starim gradom, plavim morem, ali ne i paprenim cijenama

One su krenule sinoć, a vraćaju se pune utisaka večeras

Mlade novinarke. Avaz

H. Čalić

18.5.2024

Autobusom „Kalabrija turs“ sinoć u 12 sati, četiri mlade novinarke Radija Gračanice, Sadmira Dedić, glavna i odgovorna urednica, te novinarke urednice informativnog programa i autorskih emisija, Selmira Đulić, Hasiba Šabić - Nurić i Harisa Dautović Buljić, krenule su, a jutros stigle čak u Opatiju, prekrasni hratski stari primorski grad. 

Našle su malo vremena da se sa par fotografija i informacija, jave "Avazovom" portalu, koje bi budućim turistima mogle biti od koristi.

- Dogovor da samo jedan dan odvojimo od svakodnevnih obaveza u redakciji, od mikrofona, kompjutera, laptopa, od emisija i kućnih obaveza i da posjetimo Opatiju, pao je u pet minuta. Javjamo se, da kažemo da živimo na plavom Jadranu i ljepotama Opatije. I nismo pogriješile. Šetamo pored starih, stoljetnih luksuznih hotela, u gradu punom cvijeća, pored plaže, na koju su pristigle dvije grupe turista iz Njemačke i Italije. Sezona kupanja očito je još nije počela. Neizostavno je fotografisanje pored statue „Djevojka sa galebom“ koju je 1956. godine izvajao Zvonko Car - kaže Sadmira Dedić.

A, onda se su Gračanke uputile na osvježenje, koje im je, da nisu bile oprezne, moglo lako prisjesti. O paprenim cijenama je riječ, pravo "žare".

- Limunada košta 7 eura, kafa 5 eura, kugla sladoleda 7 eura, da ne nabrajam dalje... Sreća, pa smo na to računale i od kuće ponijele slatke rezerve. Pitamo se, koliko treba da bude dubok džep da se ovdje ruča, večera, spava - pitala se Hasiba Šabić Nurić i poručila potencijalnim turistima, da znaju da ih u "našoj lijepoj" čekaju cijene, od kojih može glava zaboljeti, a turistička sezona još nije ni počela.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.