SARAJEVO

Komisija za izbor i imenovanje počela zasjedanje u vezi s imenovanjem sudije Ustavnog suda BiH

Opozicija smatra da jedan kandidat kao predlagač za izbor sudije je nametanje, a ne izbor.

Sa sjednice. Fena

FENA

20.5.2024

Komisija za izbor i imenovanje Predstavničkog doma Federalnog parlamenta počela je sjednicu na kojoj se članovi trebaju odrediti o konačnom prijedlogu u vezi s imenovanjem sudije Ustavnog suda BiH, kojeg bi trebao potvrditi Predstavnički dom na sjednici 28 maja. Ta funkcija je ostala upražnjena nakon što ju je napustio u augustu 2022. godine Mato Tadić.

Uoči ove sjednice Komisije za izbor i imenovanje u petak je zasjedala Ustavna komisija koja je razmatrala samu proceduru izbora sudije Ustavnog suda BiH. Tom prilikom, zaključeno je da je "procedura izbora sudije Ustavnog suda BiH kojeg bira Predstavnički dom izvršena u skladu sa Ustavnom BiH, Poslovnikom Predstavničkog doma i Odlukom o postupku izbora sudija Ustavnog suda BiH, koje bira Predstavnički dom Parlamenta FBiH".

Protiv usvajanja ovog zaključka bili su članovi Ustavne komisije iz Demokratske fronte i Stranke demokratske akcije, Mirza Čelik i Hakija Bošnjaković, koji se zalažu da se procedura izbora sudije vrši na način da se utvrdi prijedlog koji će sadržavati bar pet imena sa rang liste koju je sačinila Komisija za izbor i imenovanje i uputi Predstavničkom domu na usvajanje, a ne kako radna grupa predlaže da se uzme prvopozicionirani sa liste i samo on predloži za sudiju Ustavnog suda BiH.

Opozicija smatra da jedan kandidat kao predlagač za izbor sudije je nametanje, a ne izbor. Opozicija će pokrenuti ocjenu ustavnosti ako Marin Vukoja, prvorangirani na listi, bude izabran za sudiju Ustavnog suda BiH.

Također, očekuje se da se Komisija izjasni o izboru novog predsjedavajućeg Predstavničkog doma, za kojeg je predložen poslanik Naše stranke Dragan Mioković. Na tu poziciju ostavku je dala Mirjana Marinković-Lepić zbog zdravstvenih razloga. Pored te dvije tačke, nimalo nisu beznačajna i ostala imenovanja, među kojima je imenovanje zamjenika direktora Agencija za bankarstvo FBiH, članova u Parlamentarnu komisiju odgovornu za reviziju i Zajedničku komisiju za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH.

Komisija za izbor i imenovanje izjasnit će se i o osnivanju i imenovanju članova u Zajedničku komisiju za provođenje procedure u vezi s imenovanjem generalnog revizora i njegovog zamjenika. Podsjećamo, u članstvu Komisije za izbor i imenovanje došlo je do promjena na prošloj sjednici Predstavničkog doma, koji je imenovao nove članove Elzinu Pirić i Petra Galića, kao i Senada Subašića.

Marketing
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.