INCIDENT U HRVATSKOJ

Navijači koji su napali policajce na autocesti danas na ispitivanju: Tvrde da nisu krivi

Prijavljeni su za izazivanje nereda, krivično djelo za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora

Navijači napali policajce. PRINTSCREEN

A. O. / Telegram.hr

23.5.2022

Neredi koji su se dogodili u Hrvatskoj u subotu navečer na autocesti šokirali su javnost. 

U sjedištu Općinske državne advokature u Velikoj Gorici u toku je ispitivanje huligana koji su osumnjičeni da su u subotu navečer sudjelovali u neredima na autocesti. 

Prijavljeni su za izazivanje nereda, krivično djelo za koje je predviđena kazna do pet godina zatvora. 

Prema neslužbenim informacija većina ih je odlučila negirati krivnju, te ne iznositi odbranu, odnosno braniti se šutnjom. Državna advokatura trebala bi danas, nakon ovog ispitivanja, odlučiti hoće li za osumnjičene tražiti određivanje istražnog zatvora.

Jučer je objavljeno da su uhapšene 43 osobe koje su u subotu oko 21:30 sati na odmorištu Desinec, na autocesti između Zagreba i Karlovca napale policiju, te uništile benzinsku pumpu.

Incident se dogodio tokom organizirane preprate oko 1.600 navijača Hajduka kojima je uskraćen ulazak na Dinamov stadion zbog neprijavljenih transparenata.


Dok su u koloni odlazili iz Zagreba u pratnji policije, u jednom trenutku zaustavili su se i blokirali sve tri trake autoceste. Oglušili su se na upozorenja i naredbe policije, da bi zatim nekoliko stotina njih napalo policajce.

U ovom trenutku još nema potvrde da je neko od osumnjičenih huligana prijavljen za napad na policijske službenike ili pokušaj ubistva policajca. Takvu prijavu mogli bi zaraditi nakon što se utvrdi ko je tačno od njih u jednom trenutku ubacio baklju u policijski kombi u kojem su se nalazila najmanje tri policijska službenika. Kako je kriminalističko istraživanje još uvijek u toku nije isključeno da će biti novih, težih prijava.

Glavni direktor policije Nikola Milina jutros je izjavio da su, štiteći svoje živote, policajci zapucali. Za sada se zna da su četvorica navijača ranjena vatrenim oružjem. Je li pri tome bilo prekoračenja upotrebe sredstava prisile tek mora utvrditi poseban tim unutar službe direktora policije, ali i velikogoričke državne advokature, piše Telegram.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.