POBJEGLA U HRVATSKU

Raspisana potjernica za Mirom Vučetić: Osuđena na 18 mjeseci zatvora, jer je uzela 2.400 KM od stranaka u postupku

Mira Vučetić, bivša sudija i predsjednik Vanparničnog odjeljenja banjalučkog Osnovnog suda pravosnažno je osuđena zbog zloupotrebe položaja

Osnovni sud u Banjoj Luci. Miomir Jakovljević / Ringier

Srpska info

18.5.2024

Osnovni sud u Banjoj Luci raspisao je centralnu potjernicu za bivšom sudijom Mirom Vučetić zbog izbjegavanja odlaska u zatvor, piše Srpskainfo.

Mira Vučetić, bivša sudija i predsjednik Vanparničnog odjeljenja banjalučkog Osnovnog suda pravosnažno je osuđena na 18 mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja u predmetima ostavinskih rasprava tokom kojih je od više stranaka nezakonito uzela novac i tako prisvojila 2.400 KM.

Privredni kriminal

Osuđena je na godinu i po zatvora u maju 2022. godine. Presudu je donijelo Posebno odjeljenje Okružnog suda u Banjoj Luci za suzbijanje korupcije, organizovanog kriminala i najtežih oblika privrednog kriminala.

Vučetić je osuđena po tri tačke optužnice za zloupotrebe službenog položaja, jer je u više navrata tokom 2014. godine u svojoj kancelariji, u namjeri da sebi pribavi korist, uzela ukupno 2.400 KM od više stranaka na ime predujma za vještačenja.

Navodi se da je znala da je to suprotno Pravilniku o unutrašnjem sudskom poslovanju koji zabranjuje da sudije primaju gotov novac u kancelariji.

Vrhovni sud RS potvrdio je ovu presudu, a nakon toga njoj je trebao biti uručen akt o upućivanju na izdržavanje pravosnažne zatvorske kazne.

Međutim, pravosnažno osuđena u više navrata nije pronađena na adresi stanovanja, pa je za njom raspisana centralna potjernica.

Izvor Srpskainfo otkrio je da se prema posljednjim informacijama Vučetić nalazi u Hrvatskoj.

Nezavršeni predmeti

Mira Vučetić je tokom suđenja izjavila da je u periodu u kojem je radila kao sudija i predsjednik vanparničnog odjeljenja, u Osnovnom sudu u Banjoj Luci vladao haos, da su sudije i predsjednici odjeljenja imali konstantan pritisak da ispunjavaju normu i završavaju predmete zbog ogromnog broja nezavršenih predmeta u Sudu. Ona je rekla i da su u nekim slučajevima stranke, zbog različitih razloga, molile da novac za vještačenja uplate u gotovini, a ne na račun.

– Dešavalo se da stranke ne uplate novac na račun. Tražili su da se plati ili na terenu ili u kancelariji. I to se sve uredno evidentiralo, da bi se izašlo strankama u susret i da bi se predmeti završavali. To je bilo u rijetkim slučajevima kada stranke nisu mogle uplatiti novac u banci, a da se uviđaji ne bi odgađali - govorila je Mira Vučetić negirajući da je za sebe pribavila imovinsku korist.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.